Trimisa SUA la NATO, ambasadoarea Kay Bailey Hutchinson, a respins marţi într-o conferinţă de presă recentul comentariu al preşedintelui francez Emmanuel Macron potrivit căruia alianţa nord-atlantică s-ar afla în ” moarte cerebrală”. Ea i-a avertizat pe liderii europeni că, în lipsa NATO, securitatea UE s-ar afla în mare pericol.

„Aş vrea să încep prin a mă referi la dezbaterea lansată de Preşedintele Macron şi să spun că suntem într-un dezacord total cu evaluarea sa în privinţa NATO”, a subliniat foarte abrupt Hutchinson înaintea unei întâlniri a miniştrilor de externe ai statelor membre NATO.

„Cred că NATO este absolut esenţial dacă evaluăm riscurile pe care le întâmpinăm împreună şi simpla idee că unul dintre membrii sau un grup de state membre ar înfrunta singur riscurile enorme la adresa populaţiei nu este nici măcar raţională”, a continuat în termeni duri reprezentanta SUA.

Deşi diplomaţia franceză susţine că discuţia despre starea actuală a NATO este importantă şi că acţiunile unilaterale ale Turciei şi SUA în Siria dau dreptate evaluărilor făcute de preşedintele Emmanuel Macron, declaraţia sa potrivit căruia alianţa s-ar găsi în „moarte cerebrală” a fost aspru criticată nu doar de SUA, ci şi de numeroşi aliaţi central şi est-europeni, ba chiar şi de ministra germană a apărării, preşedintă a CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a cărei ţară este frecvent criticată de Washington pentru că nu finanţează suficient apărarea.

Ambasadoarea SUA la NATO a ţinut să sublinieze că acuzaţiile pe care Macron le insinuează la adresa ţării sale sunt neîntemeiate şi că Europa are nevoie de Statele Unite în cadrul unei alianţe puternice.

„Suntem mai puternici împreună. America asigură conducerea NATO. Avem capacitatea de a conduce. Ne îndeplinim obligaţiile ce ne revin şi încă mai mult de atât, şi împărţim cu toţi ceea ce facem. Nu cred că Europa ar fi la fel de sigură fără legătura transatlantică pe care o avem şi de aceea a şi fost creată legătura de la bun început”, a punctat Hutchinson.

Sursa foto: Facebook/NATO

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu