Trump a ordonat eliminarea șefului Quds, Qassem Soleimani, deoarece forțele irakiene şiite, susținute de Iran, au atacat ambasada SUA din Bagdad. Trump nu a vrut să fie un nou Jimmy Carter în ‘79 sau Obama/Clinton în 2012. În același timp, SUA și-a reafirmat puterea de deterrence strategic.

Duminică, parlamentul irakian, dominat de forțe şiite, a votat o rezoluție prin care trupele americane, implicate în războiul anti-ISIS, să fie evacuate, deoarece Coaliția Antitero a învins. Această dorință nu este una nouă, deoarece multe voci politice irakiene au mai afirmat despre această evacuare pe fondul vizitei-surpriză a lui Trump din 26.12.2018. Evacuarea de jure se face de către guvern.

În același timp, trupele Coaliției s-au oprit din ofensiva anti-Isis pentru a-și proteja “frații de arme” britanico-americani pentru a nu deveni ținte în ofensiva iraniană, mai ales când în Qom a fost arborat steagul roșu al războiului pe moscheea Jamkaran. SUA are nevoie de aliați puternici în regiune, iar pe lângă Israel și Arabia Saudită & Co, are nevoie de armata turcă, iar o înțelegere poate fi făcută: mână liberă pentru Erdogan în Libia (petrol & poziție geostrategică) pentru ajutor militar din nord.

Înaltul Reprezentant al UE l-a invitat pe ministrul de externe iranian la Bruxelles pentru o “de-escaladare” a situației din Orient. SUA trimite 3,500 soldați, iar Macron și Putin cântă pe aceeași voce a “de-escaladării” adică întoarcerea la “business as usual”: investiții ş.a.

Sursa foto: Facebook/U.S. Marine Corps

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu