Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a anunţat că Fidesz, partidul de dreapta pe care îl conduce, se va reorienta spre crearea unei noi familii europene conservatoare, de esenţă creştin-democrată, dacă Partidul Popular European (PPE), la care este afiliat în prezent, va continua să meargă pe calea „liberală”, care îl face mai de stânga şi mai slab.

„Dacă PPE este incapabil să îşi schimbe direcţia, cred că în viitor politica europeană va avea nevoie de o nouă iniţiativă europeană care să fie creştin-democrată … Dacă  nu reuşim să ajungem la o schimbare în interiorul PPE, vom iniţia ceva nou în politica europeană”, a precizat joi Orbán, în cadrul conferinţei sale anuale internaţionale.

Fidesz a fost suspendat din cadrul PPE în primăvara anului 2019 ca urmare a repetatelor derapaje anti-democratice şi împotriva statului de drept comise de guvernul de la  Budapesta, iar decizia finală privind apartenenţa sa la familia popularilor europeni urmează a fi decisă în următoarele săptămâni.

În această săptămână, Viktor Orbán s-a întâlnit cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, şi cu liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jarosław Kaczyński, ceea ce a consolidat zvonurile potrivit cărora liderul maghiar ar fi dispus să-şi alăture formaţiunea politică PiS în cadrul grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni. Mai mult încă, se vehiculează că în cazul excluderii Fidesz din PPE, Orbán ar intenţiona să creeze alături de PiS şi de Liga lui Matteo Salvini o nouă forţă politică europeană.

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu