UE vrea să contribuie la menținerea armistițiului din Libia, trebuie să medieze mai întâi între Italia și Franța
Înalții oficiali europeni și germani au dat semnale că Uniunea Europeană dorește să se implice în consolidarea armistițiului din Libia, încheiat duminică în cadrul unei conferințe internaționale desfășurate la Berlin, relatează Agerpres și Politico. În acest sens, este nevoie însă ca mai înainte statele membre cu interese în Libia să își armonizeze pozițiile contradictorii.
”O încetare a focului implică pe cineva care să aibă grijă de asta. Nu poţi spune ‘aceasta este o încetare a focului’ şi apoi să uiţi de ea. Cineva trebuie să o monitorizeze, să o gestioneze”, a formulat luni răspunsul Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE, Josep Borrell, la o întrebare despre o eventuală misiune a Uniunii de menţinere a păcii în Libia.
Potrivit cancelarului german Angela Merkel, gazda conferinței de duminică de la Berlin, puterile care susțin una dintre cele două părți implicate în conflictul libian au convenit asupra unei încetări a focului și a unui plan de încetare treptată a ostilităților în Libia, a cărui piatră de temelie este respectarea embargoului asupra armamentului instituit încă din 2011.
După căderea regimului Muammar Ghaddafi, Libia a devenit terenul de confruntare între diferite facțiuni rivale, reunite în prezent fie sub guvernul de la Tripoli, condus de prim-ministrul Fayez al-Sarraj și recunoscut de ONU, fie sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar, al cărui cartier general se află în estul țării, la Benghazi.
Interesele strategice, economice și ideologice au determinat diferite state să sprijine una dintre cele două tabere, cele mai notabile alinieri fiind cea a Italiei, Turciei și Qatarului cu guvernul de la Tripoli, și cea a Franței, Rusiei, Egiptului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite cu Haftar.
Dezacordul între Italia și Franța privind viitorul Libiei a împiedicat până în prezent Uniunea Europeană să joace un rol important în tranșarea disputei din țara nord-africană care s-a remarcat drept cea mai importantă poartă mediteraneană de intrare a imigranților pe continentul european. Ezitările UE și dezangajarea SUA au permis unor state precum Turcia și Rusia să devină statele cu cuvântul cel mai greu de spus în Libia.
Conferința de la Berlin a reușit să readucă pentru moment mingea în terenul puterilor europene.
„Faptul că participanții [la conferință] – Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Rusia și Turcia – au convenit acum asupra unui armistițiu face mult mai ușor pentru europeni să se exprime cu o singură voce. Sau, altfel spus: Europa a contribuit de asemenea la succes”, a spus Angela Merkel.
Este rândul Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Josep Borrell, șeful diplomației europene, să continue demersurile Bruxellesului pe lângă liderii statelor europene de a ajunge la o poziție unică în raport cu Libia și de a demonstra astfel că, într-adevăr, noul executiv european este unul „geopolitic”, așa cum a afirmat la momentul învestirii sale că dorește să fie considerat.
„Nu este niciun secret că, pe această temă, noi, europenii, suferim de diviziuni interne și că nu am fost suficienți de uniți, cel puțin pentru a prezenta o poziție coerentă care să ne ofere putere. Am spus de multe ori că Uniunea Europeană are nevoie de mai multă unitate pentru a fi luată în considerare în probleme precum Libya. Nu am fost suficient de uniți în trecut, iar treaba mea este să creez această unitate. Fac tot ce îmi stă în putere, știind că există poziții divergente care trebuie depășite pentru a ajunge la o poziție europeană care să fie sprijinită puternic de către toți”, a explicat Borrell planul său de depășire a diferendului franco-italian și de readucere a UE ca actor de prim-plan în rezolvarea conflictului libian.
fără comentarii
Fii primul care comentează