Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, consideră că discuțiile de revizuire a metodologiei privind procesul de extindere al UE sunt abia la început și că România așteaptă deocamdată un punct de vedere al Comisiei Europene pe marginea pozițiilor deja luate de unele state membre. Aurescu a arătat că reversibilitatea în procesul de negociere a aderării, unul dintre principiile cele mai contestate din cele lansate de Franța, inițiatoarea dezbaterii la nivel european, nu ar fi neapărat necesară.

„Nu știu dacă [reversibilitatea] este necesară cu adevărat”, a punctat Aurescu miercuri, cu ocazia conferinței de lansare a președinței croate a Consiliului UE, arătând că și în prezenta metodologie de extindere există „numeroase mecanisme” pentru a sancționa eventuala abatere a statelor candidate de la valorile comunitare, cum ar fi redeschiderea unor capitole de negociere.

Pe o poziție similară s-a plasat și Marija Kapitanovic, ambasadoarea Croației în România, care consideră că metodologia de extindere a UE este îndeajuns de complexă în urma „lecțiilor învățate după mai multe valuri de aderare”.

Deși este convinsă că metodologia poate fi perfecționată, Kapitanovic a arătat că țara sa „nu și-ar dori ca discuția pe acest subiect să blocheze” inițierea negocierilor de aderare la UE a Macedoniei de Nord și Albaniei, unul dintre obiectivele asumate de președinția croată a Consiliului UE pentru primul semestru al anului 2020.

Franţa a prezentat în luna noiembrie o notă neoficială ca punct de pornire în dezbaterea pe care o solicită pentru reformarea mecanismului de integrare, după ce s-a opus acordării statutului de candidat Macedoniei de Nord și Albaniei. Parisul propune ca principii ale metodologiei revizuite de aderare: negocierea pe blocuri succesive de probleme, condiţii strice şi riguroase de evaluare a progresului, beneficii tangibile și reversibilitatea avansării în procesul de negociere a integrării. 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu