Președintele francez Emmanuel Macron a adoptat o abordare prudentă față de liderii Poloniei, în timpul primei sale vizite oficiale în această țară, renunțând la retorica dură împotriva contestatelor reforme din justiția poloneză.

„Este o problemă europeană, nu una bilaterală. Franța nu ar trebui să dea lecții nimănui”, a răspuns Macron luni, în timpul conferinței de presă pe care a susținut-o împreună cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, la întrebările legate de măsurile legislative de la Varșovia pe care oficialii europeni și o parte a judecătorilor polonezi le acuză ca fiind țintite spre instituirea controlului politic asupra justiției.

De asemenea, potrivit Politico, în declarațiile avute după întâlnirea cu președintele polonez Andrzej Duda, Macron a arătat că împărtășește împreună cu omologul său „preocupările pe care le creează actualele reforme din justiție” și a cerut „intensificarea dialogului cu Comisia Europeană în următoarele săptămâni”.

Presa internațională presupune că schimbarea radicală de atitudine a președintelui Macron, unul dintre cei mai înverșunați critici de până acum ai Poloniei în privința reformelor în justiție și a statului de drept, este generată de intenția acestuia de a câștiga sprijinul Varșoviei în dosare foarte complicate, precum cel al acordului climatic și pactului verde pentru Europa sau al creării unei armate europene. Până în prezent, Polonia s-a poziționat deschis de partea SUA, atât în chestiunile ecologice, cât și în cele militare, în contradicție adeseori cu obiectivele binomului franco-german.

Sursa foto: Captură video Facebook/Élysée – Présidence de la République française 

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu