Opinia publică din cea mai mare parte a statelor europene membre NATO este împotriva obligației stipulate prin articolul 5 al tratatului fundamental al Alianței Nord-Atlantice ca țara lor să acorde sprijin militar unui stat aliat atacat de Rusia. Pe de altă parte, europenii consideră că SUA va interveni pentru a ajuta statul respectiv.

Rezultatele sondajului de opinie realizat de Pew Research Center în șaisprezece state membre NATO, dintre care paisprezece europene și două nord-americane, relevă că în Europa doar majoritatea olandezilor (64%), britanicilor (60%) și lituanienilor (51%) sunt de acord ca țara lor să acorde sprijin militar unui alt stat membru NATO atacat de Rusia. De asemenea, 56% dintre canadieni și 55% dintre americani ar susține o eventuală intervenție armată a țării lor conform obligației prevăzute la articolul 5 al Alianței Tratatului Atlanticului de Nord, în sprijinul unui stat aliat agresat de Federația Rusă.

În majoritatea celorlalte state europene membre NATO unde s-a realizat sondajul, se înregistrează majorități care se opun intervenției armate solicitate de tratatul de bază al alianței: 69% în Bulgaria, 66% în Italia, 63% în Grecia, 60% în Germania, 56% în Spania, 55% în Turcia și Slovacia, 53% în Franța.

În Polonia, Cehia și Ungaria, nu există majoritate nici într-un sens nici în celălalt, dar opiniile negative prevalează: 43 față de 40%, 47 față de 36%, 43 față de 33%.

Pe de altă parte, europenii sunt în general convinși că SUA va oferi sprijinul militar pe care îl refuză ei aliaților atacați de Rusia. Cei mai siguri că obligațiile lor vor fi îndeplinite de Statele Unite sunt italienii (75%), spaniolii (72%) și grecii (65%).

Deși europenii consideră că în general este mult mai important să aibă relații bune cu SUA decât cu Rusia, există și o excepție notabilă: 28% dintre bulgari apreciază în special relațiile cu Rusia, 16% dintre ei pe cele cu SUA și 47% pe ambele.  Nu foarte departe se află și alte state din imediata apropiere a României: în Ungaria, procentajele sunt în aceeași ordine 8%, 24%, 55%, iar în Slovacia 22%, 23%, 50%.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu