Încep prin a vă spune că singura soluție rațională politică pentru Primăria Generală a Capitalei e Nicușor Dan. Sunt departe de a fi fanul său politic. Chiar din primele cărămizi ale defunctului USR am spus că acest partid nu este creat organic din intenția de a schimba fundamental sistemul politic, ci este plămădit de toată gama variată de resentimente selecte pe care le-a strâns românul față de politicieni. Acolo se naște USB și-și creează avortul USR. De ce avort, ar spune unii? Păi, în primul rând, pentru că orice ai crea din ură naște tot o copie a resentimentului tău bine însurubat în sufletul cătrănit de timpuri dominate de o politică de represiune, nu de o politică ce vrea să fie un motor de dezvoltare pentru România.

O altă observație ar fi că USR se focalizează doar pe funcția juridică a statului. Dimensiunea socială le este complet necunoscută și fără Nicușor Dan și ultimul lor chip uman a fost schimonisit de ură.

Repet pentru troglodiții politici ai timpurilor noastre. ND nu-mi place ca politician. Îl prefer sincer pe Mircea Geoană

Nu cred că Nicușor Dan urăște și ce mă îndeamă să scriu acest articol este mai mult o frescă pe care o doresc parte a unui capitol politic care îl nedreptățește pe Nicușor. Mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevărul. Eu nu-l cunosc pe ND, cu toate că avem prieteni comuni, l-am criticat deseori (detalii aici sau aici). Când a fost dat afară din propria creație politică, din propriul partid, am înțeles că USR își mânâncă tatăl. Prin urmare mi-am pus babețică și m-am decis să mușc din ei de fiecare dată când am ocazia. Din principiu, Repet pentru troglodiții politici ai timpurilor noastre, ND nu-mi place ca politician. Îl prefer sincer pe Mircea Geoană, fraierul ăla, cum se scria prin presă, care acum e Secretar adjunct NATO. DA! Chiar așa, în timp ce Băsescu redevine Petrov. Viața asta… ce să-i faci. La fel e și cu dragostea mea întârziată fată de ceea ce reprezintă ND.

ND face totuși parte din generația mea care vrea o schimbare, dar este debusolată de politica românescă care nu este un model de dezvoltare pentru România.

El este soluția firească organică în fruntea Capitalei. Are experiență administrativă și experiență din sfera protecției patrimoniului, care îl califică pentru această funcție aleasă. Eu nu cred, asemenea unor semeni de-ai noștri, că ND e un produs expirat de PR politic. Eu văd o anduranță care trebuie aplaudată. De aici m-am decis că merită după atâta ocară ce i-am pricinuit. ND face totuși parte din generația mea, care vrea o schimbare, dar este debusolată de politica românescă care nu este un model de dezvoltare pentru România, deși ar trebui să fie.

Un alt motiv pentru care am ales să scriu despre ND este campania de PR bălțat și deșănțăt al lui VV (Vlad Voiculescu). VV este în plus în acest peisaj, și la propriu, și la figurat. Măcar dacă ar fi făcut parte din tărășenia de ucidere a tătălui. El este flotant în București și pare mai degrabă parașutat asemenea unei păsări îmbătate de nouri înalți, cum zicea Eminescu. Păcat că aceeași nori nu sunt bucureștenii și nici oamenii buni sau frumoși. VV ne promite cerul cu privirea spre nicăieri. Povestea lui are gust de ambalaj în timp ce a lui ND are un pic de transpirație, lacrimi și sânge. Eu aleg povestea mai muncită, căci de produse de PR sunt sătul. Îmi cumpăr destul șampon și nu mai am nevoie de altă marcă.

Când ND a spus că el conduce mașina prietenei sale, am știut că am în față un un om, nu doar un politician

Termin prin a vă spune cum am auzit prima dată de ND. Era invitat la Radio Guerilla pe vremea lui Dobrovolschi și a fost întrebat de acesta din urmă, după ce s-a stabilit că era un cercetător promițător în matematică (nu avea șarmul lui Țițeica care făcea furori la televiziunile din perioada comunistă și poate nici geniul lui Georgescu Roghen, dar cine știe – eu doar am luat o mențiune la olimpiadă de matematică din clasa a VIII – ce știu eu în definitiv?), ce mașină are. ND a spus că el conduce mașina prietenei sale, care era un Citroen, dacă țin bine minte. Să spui acest lucru într-o piață dominată de tipul macho man care vede în mașină o realizare mai mare decât înfruptarea din orice tip de carne ce promite erotismul infailibil e un gest de mare curaj.

ND are candoare, are naturalețe și merită votul meu. L-am găsit la metrou la Victoriei și l-am salutat, spunându-i că are votul meu. Mi-a răspuns cu aceeași candoare. Acesta este motivul pentru care voi face ce fac. Vreau să particip activ la un capitol politic pentru a înlătura nedreptatea care i se face unui om care are defectele si neputințele sale, dar care are ceea ce nici un politician român major nu are – candoare.

 

Tags: , , , , ,

 

4 Comments

 1. Marian Stoian spune:

  E o privire foarte foarte personala. Parte buna e ca autorul recunoaste ca termenul sau de referinta este VV. Originalul e intotdeauna de preferat, chiar neridicat la patrat sau la cub. Vlad Voiculescu are ceea ce trebuie politicii romanesti empatie reala, spirit de echipa si ofera un model de conducere participativa. Nicusor Dan e un lider construit pe principiul tatucului. Creatia sa l-a mancat doar pentru ca a confundat un partid politic cu o anexa personala. Chiar si extrem de bine intentionate persoanele autocentriste nu sunt cele mai de dorit acum, in acest moment.

  • Marius spune:

   Despre VV doar atat : la un interviu la un ziar a spus ca problema traficului se poate rezolva prin mersul pe jos. Atunci m-am lamurit ca omul este parasutat acolo impotriva vointei sale.

 2. Aurica Moldovan spune:

  Marian, ai cu ce proba empatia reala, spiritul de echipa si modelul de conducere participativa (lol, din ce statut ai iesit cu asta)? Vlad Voiculescu nu exista pentru Bucuresti, in timp ce Nicusor Dan a facut n actiuni in favoarea Bucurestiului prin ASB, USB, USR. Nicusor Dan e un lider construit pe principiul omului care munceste sa ridice ceva prin sudoarea fruntii si prin sacrificiu, nu prin PR, un model uitat in vremurile in care nu exista telefonul mobil. Nu gasesti putin autocentrism la Vlad Voiculescu, care prefera sa lupte cu cel mai valoros adversar in loc sa ia parte la un proiect pentru viitor?

 3. Voicu Rădescu spune:

  Pt Marian Stoian.
  ND, persoană autocentrică!? („autocentrist” nu există încă în DEX)
  ND poate fi caracterizat, în opoziție totală cu afirmația dvs, ca altruist, da. Poate ca exagerat de altruist. Și-a întrerupt/abandonat cariera academică de matematician și de manager de școală (vezi http://www.nicusordan.ro) pentru a se implica, întîi din lateral, apoi văzînd că nu este de ajuns, cu toate competențele-i, în muncă și luptă socială și educativă. Obiectul muncii lui este viața societății, în speță, a locuitorilor Bucureștiului. Și desigur, am să prefer întotdeauna personajului care dă cerșetorilor cîte un ban, zîmbindu-le frumos, pe cel ce se implică în combaterea fenomenului pornind dinspre cauze. Vă traduc: ND nu are chef și timp de show (inclusiv mediatic) pentru că știe ce are de făcut și – culmea, în România – cfiar face ce știe…
  2. Nimic din ce a făcut pînă acum nu a făcut singur, ca un „tătuc”. Tătucii au resurse și „aparat” alături, format din servili și oportuniști care tînjesc la acele resurse etc… ND a lucrat în permanență fără resurse, cu echipă, cu echipe care i s-au alăturat pe bune, nu din interese.
  Jenantă și fake postare, d-le M. S. :(

Lasă un comentariu