Grecia, sprijinită de Italia și Cipru, susține introducerea unei clauze privind returnarea și restituirea bunurilor culturale intrate ilegal în Marea Britanie într-un eventual tratat comercial post-Brexit care s-ar încheia între Uniunea Europeană și Regatul Unit. Deși „marmurele Elgin” nu sunt numite specific în draft-ul documentului european de negociere, Grecia speră să folosească acest context favorabil pentru a redeschide cu mai mult aplomb dosarul returnării celebrelor sculpturi ale Parthenonului din Atena, luate de lordul Elgin între 1801 și 1812 și achiziționate de British Museum în 1816, relatează The Times.

„Părțile trebuie să abordeze chestiunile legate de returnarea sau restituirea către țările de origine a bunurilor culturale înstrăinate ilegal”, se precizează în varianta preliminară a mandatului de negociere asupra cărora sunt chemate să se decidă statele membre UE săptămâna viitoare.

„[Prevederea] nu este țintită în mod specific pentru „marmurele Elgin”, dar, desigur, solicitarea Greciei în privința acestora este una de lungă durată și ambasadorul grec a cerut asta. Casele londoneze de licitații sunt mari comercianți de artefacte istorice și vrem să ne asigurăm că, dacă astfel de bunuri sunt furate, ele pot fi returnate”, a precizat o sursă din UE pentru The Times.

Ministrul culturii din Grecia, Lina Mendoni, a precizat luna trecută pentru Reuters că Brexit-ul va întări sprijinul european față de argumentația guvernului de la Atena conform căreia celebrele sculpturi au fost ridicate de lordul Elgin ca urmare a unui „act flagrant de furt în serie”, care a fost „motivat de perspectiva unui câștig financiar”.

Sursa foto: Flickr/sean_hickin

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu