Parlamentul Ungariei a aprobat marți în unanimitate o rezoluție de susținere a iniţiativei europene lansate de Consiliul naţional secuiesc (SNT) privind protejarea regiunilor naţionale, informează MTI, preluat de Agerpres.

Rezoluția propusă de partidul ecologist de opoziţie LMP („Politica poate fi altfel”) a fost susținută atât de partidele conservatoare de la putere, printre care partidul Fidesz al premierului Viktor Orban, cât și de formațiunea de extremă dreapta Jobbik și de socialiști.

În textul documentului s-a făcut de altfel referire la anul 2020 ca an al coeziunii naţionale, la un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon prin care statul ungar de la acea vreme a pierdut circa două treimi din teritoriul său, în urma disoluției Imperiului Austro-Ungar în timpul Primului Război Mondial.

Parlamentul maghiar salută „Iniţiativa cetăţenească europeană pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale”, promovată de Consiliul național secuiesc începând cu mai 2019, și îi îndeamnă pe maghiarii de pretutindeni să o sprijine prin semnarea ei.

Pentru ca iniţiativa să aibă succes și să fie luată în discuție la nivelul instituțiilor europene,  sunt necesare cel puţin un milion de semnături, strânse din şapte state membre, până la 7 mai 2020. Până acum, la inițiativă au aderat 30000 de semnatari.

Iniţiativele cetăţenești europene sunt un instrument prin care cetăţenii europeni pot prezenta o chestiune ca fiind importantă pentru ei şi pot solicita Comisiei Europene să ia măsuri în acest sens. Inițiativa lansată de Consiliul național secuiesc, o organizație politică din România înființată în 2003 la Sfântu Gheorghe, Covasna, care își dorește autonomia teritorială a regiunilor în care secuii sunt majoritari, își propune să determine Uniunea Europeană să acorde o atenţie deosebită acelor regiuni care se deosebesc de regiunile din jurul lor prin particularităţile lor naţionale, etnice, culturale, religioase şi lingvistice.

Sursa foto: Ildiko Kardos

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu