Procesul penal în cazul doborârii aeronavei Malaysia Airlines care efectua zborul MH17 între Amsterdam și Kuala Lumpur și care s-a prăbușit în iulie 2014 în urma coliziunii cu o rachetă sol-aer de fabricație rusească în timp ce survola spațiul aerian din estul Ucrainei începe luni în Olanda. Procesul reprezintă o etapă esenţială în clarificarea circumstanţelor prăbuşirii avionului Boeing 777 şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru moartea celor 298 de persoane aflate la bord, relatează BucPress.

Ancheta penală este coordonată de o echipă comună de anchetă (JIT) formată din reprezentanţi ai autorităţilor judiciare şi poliţieneşti din Olanda, Ucraina, Australia, Belgia şi Malaysia, care au anunțat deja secretarul general ONU despre lansarea procesului penal.

NATO, UE și România au salutat începerea procesului penal în cazul doborârii zborului MH17.

„Începerea procesului penal la 9 martie marchează o etapă importantă pentru stabilirea adevărului și realizarea justiției pentru victimele Zborului MH17 și ale apropiaților săi și pentru a-i face pe cei responsabili de doborârea zborului MH17. Uniunea Europeană își reiterează deplina încredere în independența și profesionalismul procedurilor legale”, a susținut, sâmbătă, șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a reiterat susținerea pentru activitatea Echipei Comune de Anchetă în instrumentalizarea cazului și solicită tuturor statelor să colaboreze în continuare pentru buna derulare a anchetei, în conformitate cu prevederile rezoluției Consiliului de Securitate 2166 din 2014.

De precizat că procesul penal va începe în Olanda indiferent de faptul dacă la ședință vor fi sau nu prezente persoanele suspecte. Ședințele introductive vor avea loc între 9-13 martie și 23-27 martie. În cadrul acestor sesiuni vor fi convenite exclusiv probleme organizatorice: confirmarea competenței instanței, aprobarea listei judecătorilor (sunt posibile declarații cu privire la contestarea competenței judecătorilor, potrivit analiștilor politici din Ucraina).

Pe baza rezultatelor sesiunilor introductive, se va forma o agendă pentru următoarea ședință și, în consecință, va fi clar când va începe analizarea cazului în esență și în ce etape va avea loc studiul materialelor, discuția și audierea martorilor.

Procurorii olandezi consideră că sănătatea și siguranța martorilor este în pericol,  potrivit televiziunii NOS. Prin urmare, unii martori vor rămâne în anonimat. Experții din Ucraina consideră că decizia procurorilor olandezi este una corectă, menționând că statele UE cunosc ce ar putea întreprinde Federația Rusă pentru așa-numita victorie în proces și blocarea examinării obiective a cazului, fiind amintite cazul Salisbury, otrăvirea lui Litvinenko și multe altele acțiuni pentru a ascunde crimele comise de Moscova în ultimii ani.

Potrivit agenției de presă oficiale de la Kiev Ukrinform, unul dintre suspecți, locotenent-colonelul forțelor speciale GRU al Rusiei, Oleg Pulatov, și-a exprimat dorința de a participa la proces în cazul MH17. Interesele sale vor fi reprezentate de avocați. Oleg Pulatov va fi reprezentat de Elena Kutina, de la un colegiu de avocați din Moscova. Avocatul însuși lucrează la un post de tv din Rusia. Într-una din emisiunile populare din Rusia, ea joacă rolul unui judecător care îi ajută pe ruși să-și rezolve problemele. Site-ul colegiului de avocați al doamnei Elena Kutina indică faptul că avocații companiei reprezintă interesele angajaților aparatului central din Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse în diferite cazuri.

Recent, un grup de avocați olandezi au declarat publicației Advocatenblad că Kutina nu poate acționa în numele suspectului în Olanda și are dreptul doar să ofere informații pentru a-l proteja pe Pulatov. Prin urmare, 2 specialiști olandezi de la compania Sjöcrona van Stigt Advocaten îl vor reprezenta direct în instanță pe suspect.

Ca și în alte procese de judecată, Rusia înțelege slăbiciunea propriei poziții în cazul MH17 și va încerca să transforme ședințele într-un adevărat spectacol media. De asemenea, acest „spectacol” care implică pseudo-apărarea acuzatului are loc nu în ultimul rând cu scopul de a avea acces la dosarul complet al procesului penal.

Partea ucraineană susține că, potrivit dreptului internațional, acumularea de trupe la granița cu o altă țară și transferul de arme este considerat un act de agresiune, iar transferul de arme către republicile autoproclamate Donețk și Lugansk este considerat un act de război neanunțat. Mai mult, organizațiile internaționale cheie au confirmat statutul conflictului militar internațional din Donbas cu participarea Federației Ruse. 2/3 din acuzațiile echipei de anchetă penală se bazează pe identificarea și apartenența sistemului de apărare aeriană Buk la Forțele Armate ale Rusiei, care nu a putut părăsi unitatea militară și nici nu s-ar putea deplasa peste granița ucraineano-rusă fără o comandă de sus, adică fără să știe conducerea de la Moscova despre acest lucru.

Indiferent de mesajele care apar cu o anumită regularitate în presa rusă (de exemplu, informația cum că racheta care a lovit Boeing-ul companiei Malaysia Airlines deasupra regiunii Donbas din Ucraina aparține forțelor militare pro-Kiev, potrivit reprezentanților Ministerului rus al Apărării),  echipa Comună de Anchetă și Olanda par oricum unite în pozițiile lor cu privire la responsabilitatea exclusivă a Federației Ruse pentru doborârea Boeing-ului. Scopul principal al procesului, după cum au afirmat oficialii NATO și UE, este ca cei responsabili de accident să fie pedepsiți.

Începând cu mai 2018, guvernul olandez și cel australian au publicat în mod repetat informații despre implicarea directă a Rusiei în doborârea MH17, fapt infirmat de Rusia. Olanda şi Australia au imputat deschis Rusiei, acuzată de Ucraina şi occidentali de susţinere militară a rebelilor proruşi din estul Ucrainei, responsabilitatea pentru această catastrofă.

Racheta care a doborât avionul Malaysia Airlines în 2014, în estul Ucrainei, ucigând 298 de persoane, aparținea unei brigăzi rusești, potrivit concluziei la care au ajuns anchetatorii în 2018. Racheta Buk-TELAR, care a lovit avionul, „provenea de la Brigada 53 antiaeriană cu baza la Kursk, în Rusia”, iar „brigada 53 face parte din forţele armate ruse”, a precizat anchetatorul olandez Wilbert Paulissen,

Investigațiile preliminare au arătat legătura dintre acuzați și conducerea politico-militară de top a Federației Ruse, iar cazul ar putea deveni temelia acuzațiilor împotriva Rusiei privind finanțarea terorismului de către Moscova.

Sursa foto: Captură Youtube

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu