Trebuie să fim orbi sau răuvoitori pentru a nu admite că eșecul opoziției de la Hîncești nu contează în perspectiva alegerilor prezidențiale și chiar a unor eventuale parlamentare anticipate. Nu se cade să ignorăm particularitățile demografice, instituționale și de dezvoltare ale Hînceștiului, dar întrucît socialiștii au câștigat pe un teritoriu relativ nou pentru ei, e cazul să ne punem multe întrebări și să tragem și mai multe concluzii.

Candidatul socialiștilor, dubiosul Ștefan Gațcan, a devenit deputat cu 5.539 mii de voturi, cu doar 985 mai multe decât Olesea Stamate, reprezentanta PAS, care a acumulat 4.554, spre surprinderea multora dintre noi. Candidatul susținut de PPDA Grigore Cobzac a luat doar 1.792 voturi, adică mai puțin chiar și decât PDMistul Ion Mereuță, cu 1.810 voturi. Cel mai puțin a obținut Dorin Chirtoacă, respectiv 346 de voturi.

Doar rezultatele lui Gațcan și ale lui Chirtoacă au fost de așteptat, or primul eram siguri cu toții că va câștiga odată cu inflamarea discursului public dintre PAS și PPDA, iar al doilea era el însuși sigur că va câștiga. Ceea ce ne interesează, însă, este lecția pe care ar trebui să o însușească PAS și PPDA pentru a nu repeta clasamentul de la Hîncești și la prezidențialele din toamnă. Pe scurt, ar fi bine ca PPDA să ajute mai mult decât să încurce. Puțini sunt cei care n-au tras semnale de alarmă privitor la decizia PPDA de a-l arunca în campanie mai întâi pe Ion Druță (care s-a retras onorabil, fiind un om responsabil și simțit), iar apoi pe Grigore Cobzac (care s-a dovedit a fi mai puțin responsabil și mai puțin simțit).

Mai întâi, Cobzac ar trebui să-și facă mea culpa pentru că s-a lăsat mânat de propriul orgoliu de ”cel mai iubit fiu al hînceștenilor”. Mai apoi, Andrei Năstase și liderii PPDA ar trebui să se privească în oglindă și să-și amintească de cuvintele frumoase și promisiunile pe care le vociferau acum cîțiva ani, când încă nu erau parlamentari. Acestea denotau responsabilitate și viziune. Dar mai presus de toate, acestea se traduceau în fapte. Sabotajul partenerilor de opoziție cu șanse reale de a-i bate pe socialiști și pedemiști nu denotă nici responsabilitate, nici viziune. Nu știu ce fel de dovezi le-ar mai trebui celor din PPDA, a căror înfumurare au făcut ca o circumscripție importantă să fie pierdută, ca un politician decent să-și distrugă cariera politică și ca încrederea dintre doi parteneri esențiali din opoziție să scadă considerabil.

Mă întreb, oare celor din PPDA le convin aceste rezultate? Oare le place să-și vadă partenera de opoziție pe locul 2 în spatele socialiștilor și propriul candidat pe locul 4? Mă îndoiesc și sper ca lucrurile să se întoarcă la normalitate, unde deciziile sunt analizate în comun și sondajele nu-s ignorate. Iar alegerile de la Hîncești au arătat că PAS este pe val, că are candidați/candidate capabile să curme abuzurile alianței PSRM-PDM.

Articol apărut pe blogul autorului http://www.tudorcojocariu.eu/.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu