Cultivatorii de sparanghel alb din Germania, una dintre principalele delicatese de primăvară din bucătăria germană, sunt îngrijorați că măsurile luate de guvern pentru a bloca sosirea culegătorilor din estul Europei îi va împiedica să își recolteze produsele, informează Reuters.

Ministrul german de interne a anunțat miercuri că interzice pe termen nedeterminat accesul în Germania pentru culegătorii din estul Europei, în majoritatea lor originari din România și Polonia, Măsura vizează limitarea răspândirii epidemiei COVID-19.

„Decizia este greșită pe mai multe paliere. Ne bazăm pe acești oameni pentru a ne câștiga traiul. Avem de asemenea standarde înalte de igienă, ne cazăm lucrătorii în locuințe separate și ei locuiesc la fermă. Riscul este deci unul mic”, a spus Ernst-August Winkelmann, fermier german de lângă Berlin care are nevoie de circa 500 lucrători agricoli din estul Europei pentru a-și strânge recolta de circa 6000 de tone de sparanghel alb.

Ministra agriculturii, Julia Kloeckner, a admis joi că Germania nu îi va putea înlocui cei circa 300000 de lucrători sezonieri din estul Europei pe care mizează fermierii. Problema nu se limitează doar la culturile agricole, ci și la industria cărnii și a laptelui.

La rândul său, Winkelmann recunoaște că voluntarii germani care se oferă să îl ajute să își strângă recolta nu sunt nici suficienți ca număr și nici nu se pot descurca la fel de bine ca est-europenii.

“Este încurajator, dar trebuie să îi instruim pe acești oameni, iar timpul ne presează, trebuie să începem recoltatul acum”, a spus Winkelmann.

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu