Suntem într-o perioadă încărcată de semnificații religioase pentru comunitatea creștină.

Totodată, traversăm o perioadă dificilă, perioadă în care economia are nevoie de sprijin consistent pentru a ne mai putea oferi cele necesare existenței lumești.

De acest din urmă aspect, din partea Guvernului României, se ocupă domnul ministru al finanțelor publice, Florin Cîțu. Domnia sa a readus în spațiul public un proiect (IMM INVEST ROMÂNIA) din 2017 pe care l-a modificat și adaptat situației actuale.

Nu intrăm în detalii privind acest proiect care ar trebui să ofere un cadru mai prietenos creditării IMM-urilor, dar facem câteva observații:

  1. Conform unor website-uri de profil (startupcafe.ro în data de 23.03.2020, www.revistabiz.ro în data de 25.03.2020), aproximativ 300.000 de IMM-uri vor fi afectate de criza coronavirusului;
  2. In data de 21.04 2020, pe website-ul zf.ro se menționează faptul că 44.000 de companii sunt așteptate să participe în cadrul programului IMM INVEST ROMÂNIA;
  3. În data de 22.04.2020, domnul ministru al finanțelor publice a declarat: „ … În România, astăzi, sunt cam 15.000 de IMM-uri care sunt bancabile …”

Revenind la primul enunț, putem trage următoarea concluzie (populară, că doar nu ne pricepem noi la d’astea): cei patru Evangheliști au fost trei, Luca și Matei.

Ieșim puțin și din sărbătorile creștine, și din criza economică, și redăm o parte a unei declarații făcute de domnul ministru al finanțelor publice, publicată pe website-ul www.cotidianul.ro în data de 28.01.2020: „Să știți că bunicii mei au fost niște oameni foarte onești și au trăit la țară toată viața…”. Suntem absolut convinși de cele spuse de domnul ministru, ne înclinăm în fața predecesorilor domniei sale ca de altfel în fața tuturor predecesorilor noștri onești. Tocmai pentru că suntem conștienți de faptul că bunicii noștri aveau (sau pentru unii încă au) un set de valori morale bine definite, avem convingerea că bunicii domnului ministru i-au transmis și domniei sale aceste valori. Numai că viața a devenit din ce în ce mai alertă: școală, examene, absolviri, tânăr absolvent, tânăr bancher, avalanșs tranzacțiilor și negocierilor bancare, viața politică. Toate acestea pot lăsa urme, ne pot face, în anumite momente, să fim puțin confuzi, puțin obosiți sau chiar pot produce imixtiuni ale neuronilor vieții imaginare în tabăra celor destinați vieții reale.

Reunind evenimentele de sorginte creștină, evenimentele crizei economice și moștenirea morală transmisă de predecesori, ajungem în Vinerea Mare a Paștelui ortodox, zi când este lansat programul IMM INVEST ROMÂNIA.

Lumea este efervescentă, își dorește un loc în față la acest eveniment când … surpriză: platforma de înscriere și programul, odată cu ea, sucombă.

Ministrul Cîțu acuză că în spatele blocării platformei au stat atacuri cibernetice comise de adversari politici. Adică platforma, copilul lui, a fost condamnată de acest Pilat din Pont al vremurilor noastre (Marcel Ciolacu) și executată de hackerii lui.

Între timp a sosit Paștele, platforma nu și-a revenit, am ajuns în ziua de Sf. Gheorghe, tot nu respiră.

Domnule ministru Florin Cîțu, vă rugăm să nu vă enervați prea tare și să vă urcați pe cal să răpuneți balaurul (bănuiesc tot Marcel Ciolacu). Dar nici să nu așteptați ca platforma să se înalțe de-a dreapta dumneavoastră și să o scoateți pe urmă în lume pentru învierea IMM-urilor deja decedate.

Vă rugăm faceți ceva!

Ne permitem o idee (s-ar putea să fie una ieșită din încăierarea neuronilor, dar încercăm): gândiți-vă la legislația necesară funcționării crowdfunding-ului. S-ar putea să ajute și societăților comerciale pentru continuarea activității și dezvoltare și populației pentru evitarea deprecierii economiilor.

Sursa foto: Facebook/Florin Cîțu

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu