Europarlamentar polonez specializat în energie: Germania se folosește „fără rușine” de coronavirus pentru a înainta Nord Stream 2
Germania va încerca în luna mai să folosească o portiță lăsată în Directiva Europeană a Gazului pentru a accelera procesul de construire a controversatului gazoduct Nord Stream 2, a avertizat europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski într-un interviu publicat joi de publicația Biznes Alert. Gazoductul care ar urma să faciliteze noi importuri europene de gaze naturale rusești este privit de SUA și aliații săi central și est-europeni drept un instrument prin care Rusia încearcă să submineze securitatea Europei Răsăritene, în vreme ce Germania, principalul promotor din UE al proiectului, subliniază exclusiv latura sa economică.
Jacek Saryusz-Wolski este membru al grupului conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR) și deține funcția de raportor al Parlamentului European pentru securitate energetică, prezentând primul său raport pe teme energetice în forul european în 2007.
El susține că Directiva Europeană a Gazului, care a fost amendată anul trecut în sensul protejării pieței energetice europene de tendințe monopoliste din afara Uniunii, a lăsat totuși o portiță legală prin care un stat membru pe al cărui teritoriu a fost finalizat un gazoduct înainte de 23 mai 2019 – în cazul Nord Stream 2, este vorba de Germania – poate decide acordarea de derogări de la legislația europeană.
Germania încearcă să forțeze această prevedere legală, printr-un abuz facilitat de epidemia de coronavirus, pentru a facilita finalizarea construcției și punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2.
„Pandemia de coronavirus a afectat deja semnificativ viitorul proiectului. Din nefericire, nu va contribui doar la întârzierea construcției Nord Stream 2, ci se pare că această criză tragică va fi utilizată fără rușine pentru a introduce pe tăcute soluții dăunătoare. Într-un moment în care toată lumea este concentrată pe numărul în creștere de victime și Europa este unită în eforturile ei de a lupta cu molima, Bundestag-ul poartă discuții secrete pentru acordarea de derogări și excepții de la legislația europeană în cazul Nord Stream 2. Agenția de reglementare germană Bundesnetzagentur va emite o decizie de derogare în mai, fundamentată pe aserțiunea că proiectul a fost finalizat financiar înainte de intrarea în vigoare a directivei amendate, adică înainte de mai 2019, ceea ce este o minciună sfruntată și o absurditate legală”, a acuzat Jacek Saryusz-Wolski în interviul pentru Biznes Alert.
Europarlamentarul polonez este îngrijorat că Statele Unite, „cel mai decisiv și hotărât jucător în lupta împotriva Nord Stream 2” de până acum, prin prisma sancțiunilor pe care amenință să le impună companiilor implicate în construcția și operarea gazoductului, ar putea fi distrase pentru moment de la împiedicarea avansării proiectului. Totuși, Saryusz-Wolski crede că SUA va reacționa împotriva acestor manevre care permit Rusiei să își dezvolte „arma geopolitică și unealta folosită pentru a crea conflicte în sânul UE și pentru a agăța UE de Moscova”.
„Faptul că administrația Trump este în prezent angajată în lupta împotriva coronavirusului i-ar putea distrage pe politicienii americani pentru o clipă de la ce se petrece în Europa. … Astăzi este greu de spus ce fel de sancțiuni adiționale ar putea impune America. Totuși, nu este niciun dubiu că Nord Stream 2, ca un simbol fără pereche al expansiunii rusești, va rămâne în colimatorul Washingtonului”, a mai spus oficialul polonez.
Aprecieri similare au fost făcute publice în această săptămână și de Jerzy Kwieciński, președintele PGNIG, compania națională de petrol și gaze din Polonia.
„Vom reclama Comisiei Europene că Gazprom și Nord Stream 2 ar trebui să fie supuse acelorași rigori pe piața europeană ca orice alte entități care operează pe ea”, a spus Kwieciński pentru Radio Beata Płomecka.
De la demararea sa, proiectul Nord Stream 2 a stârnit reacții vehemente. SUA și multe guverne din Uniunea Europeană, printre care cel polonez, se plâng că acesta va spori dependența UE de Rusia, care deja furnizează aproximativ o treime din gazele naturale ale statelor membre.
În ciuda acestor reacții, Germania, Rusia și consorțiul Nord Stream 2, care include companiile Gazprom, E. ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie susțin că proiectul este doar unul pur comercial.
Gazprom livrează deja gaze Germaniei pe sub Marea Baltică, prin două conducte Nord Stream. Noul proiect Nord Stream 2 constă în construcţia altor două conducte, din Rusia spre Germania, ce ar dubla capacitatea de livrare la 110 miliarde de metri cubi pe an.
Sursa foto: Facebook/Jacek Saryusz-Wolski
fără comentarii
Fii primul care comentează