Răfuială între Ungaria și statele nordice pe tema statului de drept/ Ambasadorii scandinavi, chemați la Ministerul de Externe de la Budapesta
Ambasadorii statelor nordice acreditați în Ungaria sunt chemați luni la Ministerul de Externe din Budapesta, pentru a da explicații cu privire la criticile aduse legii privind instituirea pe termen nelimitat a stării de urgență, votată de Parlamentul maghiar în contextul crizei provocate de noul coronavirus, a anunțat duminică pe pagina sa de Facebook ministrul ungar de resort, Péter Szijjártó.
Sursa foto: Facebook/Péter Szijjártó
Reacția guvernului de la Budapesta vine după ce miniștrii de externe din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia au adresat săptămâna trecută o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, în care își exprimă îngrijorarea privind situația statului de drept în Ungaria. În scrisoare se susține că legea de instituire pe termen nelimitat a stării de urgență, votată în luna martie de Parlamentul ungar, controlat în proporție de două treimi de forțe politice subordonate sau aliate premierului Viktor Orban, afectează funcționarea statului de drept în statul central-european.
„Acest week-end nu a trecut fără să fie împrăștiate știri false de curentul internațional liberal”, a scris Szijjártó în postarea sa de pe Facebook.
„Vom merge înainte, dar un lucru să fie clar: Ungaria este o națiune cu o istorie de mai mult de o mie de ani, care nu are nevoie de o tutelă ipocrită și ridicolă. Niciunul dintre miniștri de externe, nici cel danez, nici cel islandez, nici cel finlandez, nici cel norvegian, nici cel suedez, nu ar trebui să creadă că ei știu mai bine decât ungurii ce este bine pentru unguri. Ar trebui să ne lase nouă să hotărâm pentru noi, devreme ce poporul maghiar poate decide ce își dorește și ce nu. Și ar trebui de asemenea să își vadă de treburile lor”, arată în plus ministrul de externe de la Budapesta, care în finalul postării comunică decizia de a-i convoca pe cei cinci ambasadori, pentru explicații, la sediul ministerului.
Sursa: Reuters, Remix
1 comentariu
da. asa credea si Matei Corvin. Ca si roman, natiunea ungara stie ea ce vrea… ha, ha, ha! niste pisici infoiate ungurii…. zau!