Autoritatea Bancară Europeană (ABE) nu ar fi trebuit să îi permită fostului ei director executiv, ungurul Adam Farkas, să se alăture grupului de lobby Asociația Piețelor Financiare din Europa, imediat după finalizarea mandatului în fruntea instituției, indică rezultatele unei investigații derulate de Ombudsmanul European, publicate luni. Instituția care veghează asupra funcționării corecte și transparente a structurilor UE a subliniat că măsurile dispusă de ABE pentru a împiedica acest caz de conflict de interese de tipul revolving door au fost ineficiente.

Inf. 825 - Agentie Europeana Banci EBA banca

Sursa foto: Autoritatea Bancară Europeană

În comunicatul făcut public de Ombudsmanul European se arată că, într-un asemenea caz, Autoritatea Bancară Europeană ar fi trebuit să aplice opțiunea disponibilă instituțiilor europene de a interzice înalților funcționari de a se alătura anumitor organizații private, timp de aproximativ doi ani de la încetarea mandatului.

De asemenea, gardianul corectitudinii și transparenței în instituțiile UE a arătat că deși ABE a fost informată despre noul job al lui Adam Farkas pe 1 august 2019, acesta a mai avut acces la informații confidențiale timp de încă două luni.

În același timp, o altă concluzie a investigației este că măsurile luate de ABE pentru a împiedica conflictul de interese – interdicția de a contacta membri ai staff-ului Autorității pentru 24 de luni sau de a face lobby pe lângă Autoritate timp de 19 luni – nu au cum fi verificate.

Autoritatea Bancară Europeană este o agenție europeană înființată după criza financiară din 2008 tocmai pentru a impune reguli stricte sectorului financiar-bancar și a limita capturarea instituțiilor de legiferare și reglementare de către interesele bancare.

Potrivit articolului 16 din regulamentul de personal al UE, care se ocupă de situațiile de conflict de interese de tip revolving door, înalții funcționari din instituțiile Uniunii au obligația timp de doi ani de a-și anunța fostul angajator privind intențiile de a ocupa un nou job. Instituțiile UE au dreptul să interzică foștilor funcționari ocuparea noului post, dacă ajung la concluzia că situația este una care se înscrie în categoria conflictului de interese.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu