Conducta Baltică (Baltic Pipe), proiectul de infrastructură energetică prin care Polonia va fi conectată direct la gazele naturale extrase de Norvegia din Marea Nordului, a primit săptămâna trecută toate avizele guvernamentale necesare pentru demararea construcției.

Guvernul suedez a fost ultimul care să aprobe amplasarea conductei pe fundul Mării Baltice, pe o distanță de 85 km în spațiul economic exclusiv al Suediei.

Conducta a primit mai demult avize similare și din partea Poloniei, principalul beneficiar al proiectului, și a Danemarcei, acolo unde Conducta Baltică va fi conectată la rețeaua prin care gazele naturale norvegiene sunt distribuite în Europa.

Polonia importă în prezent cea mai mare parte a gazelor naturale din Rusia, iar noua conductă, care urmează a fi dată în funcțiune conform planului la 1 octombrie 2022, a fost salutată la Varșovia ca un important instrument de reducere a dependenței energetice față de Moscova.

Uniunea Europeană furnizează 215 milioane de euro finanțare pentru acest proiect, în cadrul Connecting Europe Facility. Proiectul este considerat unul de interes comun în Europa, permițând fluxurile de gaze naturale bidirecționale între Polonia și Danemarca.

Sursa: worldpipelines.com

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu