Un vasluian în vârstă de 29 ani a devenit marți consilier regional în Danemarca de Nord (Nordjylland), fiind primul european fără cetățenie daneză ce a obținut o astfel de funcție în statul nordic.

Tânărul, pe nume Narcis George Matache, este plecat din satul Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir de 10 ani. În Danemarca, se implică în politică de 8 ani, luptând pentru afirmarea drepturilor politice ale europenilor fără cetățenie daneză.

Inf. 831 - Matache Danemarca

Sursa foto: Facebook/Narcis George Matache

Matache o înlocuiește temporar în funcție pe Malene Busk, retrasă din motive medicale.

Tânărul din Vaslui are un proiect pentru alegerile locale și regionale din 2021, prin care vrea să aducă un consilier european fără cetățenie daneză în fiecare comună și regiune daneză. Acest lucru este posibil pe baza unei directive adoptate în 1995 de Consiliul European prin care cetățenii europeni rezidenți într-un alt stat membru al UE, fără a deține cetățenia statului respectiv, primesc dreptul de a vota și a candida în alegerile locale, regionale și europene organizate în statul respectiv.

În cadrul proiectului lui Matache s-au înscris deja câteva zeci de români. În ultimii ani, comunitatea românească a devenit a doua cea mai numeroasă după cea poloneză în Danemarca.

Mai multe informații despre accederea lui Narcis George Matache în Consiliul Regional al Danemarcei de Nord sunt disponibile pe pagina sa personală de Facebook.

Informație semnalată de Cristina Dobrișan.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu