Împăratul Franz Iosif moare în 1916, după o domnie de 68 ani, iar strănepotul lui, Carol, devine împărat al Austriei, rege al Ungariei și Boemiei. Pe 11 noiembrie 1918 se semnează armistițiul de la Compiègne, războiul s-a terminat și încep negocierile pentru pace.

Imperiul austro-ungar era în fierbere, iar pe scena politică maghiară apare steaua lui Miklós Horthy (maghiar cu rădăcini transilvănene): ofițer de marină, fost atașat naval la Istanbul, în Imperiul otoman, fost adjutant al împăratului Franz Joseph, erou în bătălia de la Strâmtoarea Otranto și amiral al flotei austro-ungare.

Împăratul Carol abdică, se declară republicile naționale, Ungaria devine republică populară sub Béla Kun, atacă Cehoslovacia și România, iar Armata regală a României ocupă Budapesta. Puterile garante ale Antantei susțin o republică democrată a Ungariei, iar Horthy devine comandant-șef, având cel mai înalt grad de ofițer dintre toți soldații maghiari. Horthy preia Regența Ungariei ca formulă de compromis internă și refuză de două ori să susțină revenirea lui Carol de Habsburg ca rege pe tronul maghiar.

Pe acest fond, noul guvern al Ungariei ajunge la negocierile de pace și acceptă faptul împlinit: Transilvania, după 1000 ani de ocupație maghiară, sub conducerea lui Iuliu Maniu, votase Unirea cu România și respingea să mai fie legată de Budapesta. Se semnează Tratatul de la Trianon prin care comunitatea internațională, inclusiv Ungaria, recunoaște Unirea Transilvaniei cu România, care, pe același fond al dreptului de autodeterminare a naționalităților susținut de președintele american Woodrow Wilson, obținuse și recunoașterea Unirii cu Bucovina și Basarabia.

Toți suntem români și iubim această țară unde ne-am născut, unde trăiesc familiile noastre și e datoria noastră, a tuturor românilor de la Satu Mare la Vama Veche, de la Briceni la Timișoara și de la Arad pâna la Chișinău și Comrat, să o dezvoltăm cât mai mult! La mulți ani, România mea și a tuturor românilor!

Sursa foto: Hungary Today

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu