Două influente studii medicale referitoare la posibile tratamente pentru noul coronavirus, au fost retrase din revistele de specialitate în care apăruseră, după ce unul dintre autori a refuzat să pună la dispoziție spre verificare datele pe care se bazau concluziile cercetării. Unul dintre articolele retrase a fundamentat decizia OMS și a unor state de a pune hidroxiclorochina pe lista neagră a posibilelor tratamente împotriva COVID-19, deși o parte semnificativă a comunității medicale și politicieni precum președintele american Donald Trump au prezentat medicamentul ca pe o eventuală soluție împotriva coronavirusului.

Cele două articole, publicate în revistele The Lancet și The New England Journal of Medicine, au fost retrase după ce unul dintre autori, Sapan Desai, directorul executiv al companiei Surgisphere, specializată în colectarea de date, a refuzat să pună la dispoziția comunității științifice, pentru verificare, seturile de date pe care s-au bazat cercetările.

În cazul studiului despre hidroxiclorochină, chiar ceilalți trei autori ai studiului au cerut retragerea sa din revista The Lancet, din cauza imposibilității verificării academice independente a studiului, ca urmare a refuzurilor venite din partea lui Desai și a Surgisphere. Aceștia au arătat că vor pune la dispoziție seturile de date doar în cazul în care alți cercetători ar identifica discrepanțe în datele furnizate, așa cum apar ele în studiu.

Înregistrări de la 96000 de pacienți din spitale de pe șase continente au fost folosite în studiul publicat în The Lancet, care a condus la concluzia că hidroxiclorochina, un medicament utilizat în general împotriva malariei, lupus-ului și artritei, ar putea crește riscul de deces în cazul bolnavilor de COVID-19.

Experții în medicină se tem că retragerea celor două studii, care nu au trecut testul verificării de către comunitatea științifică, vor diminua încrederea politicienilor și a publicului larg în cercetarea științifică și în măsurile recomandate pe baza acesteia pentru combaterea pandemiei provocate de noul coronavirus.

În general, articolele științifice sunt publicate în reviste de specialitate după ce conținutul și concluziile înaintate de autori sunt verificate de cel puțin doi alți cercetători. În cazul științelor exacte și științelor naturii a fost dezvoltat obiceiul ca uneori articolele să apară înainte de verificarea altor membri ai comunității științifice, cu posibilitatea retragerii lor ulterioare dacă nu trec testul celorlalți cercetători, pentru a reduce astfel timpul de la realizarea unor descoperiri până când ele ajung să fie făcute publice în restul mediului științific.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu