Președintele american Donald Trump a confirmat luni că intenționează să scadă numărul militarilor SUA staționați în Germania la 25000, de la 34500, ca urmare a faptului că Berlinul nu își îndeplinește obligația ce îi revine ca membru NATO de a aloca 2% din PIB domeniul apărării. Trump a acuzat în același timp Germania pentru practicile sale comerciale incorecte față de SUA.

„Deci noi protejăm Germania și ei sunt delincvenți [n. trad. în limba engleză, termenul „delincvenți” are o conotație negativă mai slabă decât în română, putând fi tradus și ca „iresponsabili”, „neglijenți”, mai ales în privința executării unor plăți]. Nu are sens. Așa că am zis că vom reduce numărul de soldați la 25000”, a spus Trump, confirmând astfel zvonurile privind o asemenea decizie care au început să circule în urmă cu două săptămâni.

Trump s-a plâns de asemenea ca Germania tratează SUA „foarte rău în plan comercial”.

„Negociem cu ei despre asta, dar în prezent nu sunt satisfăcut cu înțelegerea pe care vor să o facem”, a explicat președintele american.

„De-a lungul timpului, au produs prejudicii de sute de miliarde de dolari Statelor Unite în plan comercial, suntem loviți și comercial, suntem loviți și în privința NATO”, și-a rezumat Trump nemulțumirile față de Germania.

În schimb, ambasadoarea germană la Washington, Emily Haber, care a fost informată asupra planului american, a subliniat că trupele americane nu apără Germania, ci securitatea transatlantică.

Prezența militară americană în Germania este o moștenire a sistemului prin care Aliații au ocupat țara ulterior celui de-al doilea război mondial. În prezent, Germania este statul european unde sunt dislocate cele mai numeroase trupe americane, fiind urmată de Italia, Marea Britanie și Spania.

Sursa: BBC, Reuters

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu