Speciile de lilieci migratori care traversează Dobrogea sunt puternic afectate de instalarea parcurilor eoliene în această regiune, relevă un studiu al unei echipe mixte de cercetare româno-germane. Instalațiile eoliene de producere a energiei electrice provoacă rate mult mai ridicate de mortalitate în rândul liliecilor migratori și daune însemnate chiar și populațiilor de lilieci trăitoare la mare depărtare. Unele măsuri, precum oprirea temporară a instalațiilor eoliene în sezonul de migrație, ar putea reduce semnificativ amenințarea la adresa liliecilor cu costuri minime din partea antreprenorilor.

Inf. 843 - Lilieci Eoliene

Sursa foto: Christian VoigtInstitutul Leibniz pentru Cercetare Zoologică și a Vieții Sălbatice din Berlin

Studiul, care s-a întins pe durata a patru ani într-un parc eolian din Dobrogea care exploatează 20 de turbine, a arătat că au fost colectate în total 166 de cadavre de lilieci din 10 specii diferite. Decesul mamiferelor zburătoare, în cea mai mare parte provenind din Rusia, Ucraina și Belarus, care zboară de-a lungul unui traseu denumit Via Pontica spre regiuni mai calde ale lumii, a survenit fie din cauza coliziunii directe cu elicele turbinelor, fie ca urmare a barotraumelor, leziuni ale plămânilor cauzate de marele diferențe de presiune create de elice.

Cercetătorii au calculat că numărul total al liliecilor decedați doar în acest parc eolian, situat pe traseul unei importante rute de migrație, ar fi fost în jurul a 2400 în timpul celor patru ani, dat fiind că ridicarea mamiferelor zburătoare moarte nu s-a realizat permanent și că multe cadavre nu pot fi recuperate din cauza consumării lor de către alte animale sălbatice. Astfel, cercetătorii au calculat că o rată a mortalității de 14,2 lilieci/megawatt/an, cu mult mai mare față de media de 10 lilieci/megawatt/an, înregistrată în SUA și vestul Europei, unde legislația cu privire la protejarea liliecilor este mai clară și mult mai strict aplicată în practică.

„Parcul eolian cercetat are o capacitate de doar 42 megawați și este mai degrabă unul mic, dar parcurile eoliene din întreaga Dobroge au o capacitate totală de peste 3000 megawați”, a arătat cercetătorul german Christian Voigt, de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Zoologică și a Vieții Sălbatice din Berlin.

Oamenii de știință au descoperit că prin ridicarea vitezei vântului de la care turbinele pornesc rotația elicelor, mai ales în timpul lunilor de vară când se produce migrația liliecilor, se poate obține o reducere semnificativă a mortalității în rândul zburătoarelor, de aproximativ 78%, cu pierderi infime pentru operatorii parcurilor eoliene.

„Producția de energie  a parcului eolian a scăzut cu doar 0,35% pe an, o pierdere marginală pentru operator”, a arătat Voigt.

„Numărul total al deceselor din această zonă ar putea duce la un declin pe termen lung al populațiilor locale de lilieci, precum și al celor de pe mari suprafețe din Europa de Est. Recomandăm deci ferm introducerea unor perioade de oprire a eolienelor și de creștere a vitezei vântului de la care acestea sunt puse în funcționare. Aceste măsuri nu îi vor costa pe operatori mai nimic și ar putea reface Via Pontica într-o cale sigură de zbor pentru lilieci”, a completat Voigt.

Sursa: sciencedaily.com

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu