Formula Intermarium, o extinsă cooperare între țările de la Marea Baltică și până la Marea Neagră, este cel mai  potrivit și singurul mod posibil de a forma un bloc puternic împotriva imperialismului rus. Cooperarea țărilor din Grupul Vișegrad-4: Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria merită deopotrivă o atenție deosebită. Uriașul  capital, recent concentrat în mâinile oligarhilor ucraineni, poate fi investit în special în țările grupului Vișegrad-4. Acest bloc este capabil să acumuleze resurse economice și putere politică pentru a se opune imperialismului militar rus. Imperialismul rus este fenomenul esențial al societății  rusești existente. Astfel, lumea occidentală trebuie să limiteze Rusia. Kremlinul nu înțelege decât limba puterii și a forței.

Printre țările Grupului Vișegrad, Polonia este unica țară capabilă să opună rezistență  imperialismului rus, având în vedere reputația sa în Occident, dimensiunea țării și puterea militară. Cu toate acestea, politica poloneză în materie de justiție este un factor nefavorabil. În timp ce politica poloneză nu va duce niciodată la prietenie cu Rusia, politica maghiară este pro-Kremlin, diplomația – pro-Putin, astfel  încât diplomația maghiară este mai periculoasă decât diplomația poloneză.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a inclus țara noastră în Consiliul turc, oficial – Consiliul de cooperare a statelor vorbitoare de limbi turcești (engl.- Cooperation Council of Turkic-Speaking States, CCTS), care este format din Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia și Uzbekistan. State observatoare sunt Turkmenistan și Ungaria. De ce Ungaria e prezentă acolo? Este un nonsens, o prostie.

Vă rugăm să rețineți că noul prim-ministru al Slovaciei, Igor Matovych, a efectuat prima vizită oficială în Ungaria pe 12 iunie 2020. În cadrul unei întâlniri cu premierul Orban, acesta din urmă a declarat: „Ungaria este o națiune asiatică, iar maghiarii sunt singurii oameni care au venit de la est la vest – suntem „poporul asiatic cel mai vestic”, potrivit revistei cotidiene 24.hu. Ce înseamnă să declari poporul nostru „estic” sau „asiatic”?

Revista online Pestibulvar (numită după partea istorică a capitalei Budapestei de pe malul drept al Dunării, râul Pesta) a scris acum câteva luni, pe 21 noiembrie 2019: „Orban și Fidesz (numele partidului de guvernământ) promovează Ungaria în Comunitatea Economică Eurasiatică împreună cu Kazahstan și Kîrgîzstan. Orban a conectat deja țara noastră la Rusia cu nenumărate fire, suficient să menționăm construcția reactorului nuclear Paks-2 în detrimentul unui împrumut uriaș rus. În cazul victoriei la următoarele alegeri din 2022, Fidesz va uni Ungaria într-un nou bloc estic. Asta a menționat Putin când a vorbit deschis despre retragerea noastră din Uniunea Europeană” (traducerea autorului din limba maghiară).

Dacă luăm în considerație atitudinea poporului maghiar față de poporul ucrainean, nu am tratat niciodată Ucraina cu critici atât de puternice precum guvernul actual. Recepția literaturii ucrainene în Ungaria s-a format la începutul secolelor XIX și XX, când proeminentul autor al vremii, Ivan Franko, și-a publicat «Istoria literaturii ucrainene» la Budapesta, în limba maghiară. În afară de aceasta, în 1916, un grup de scriitori și istorici maghiari au publicat o revistă în limba maghiară sub numele latin «Ukrania», în mijlocul  Primului Război Mondial, pentru a include cititorii maghiari în cultura vecină ucraineană.

Ultima democrație liberală în Ungaria a funcționat la începutul secolelor XIX și XX, adică în Austro-Ungaria, când capitala Budapesta se dezvolta, evreii au fost emancipați și incluși în dezvoltarea economiei și a culturii. Apoi, după destrămarea Austro-Ungariei, Ungaria independentă a cunoscut mai multe regimuri totalitare, xenofobe, anti-liberale, așa precum „Regatul” (numire oficială) sub conducerea guvernatorului Horthy, între cele două războaie mondiale, și apoi „democrația socialistă” sub conducerea secretarului de partid Kadari din timpul comunismului și acum „democrație iliberală  (adică democrație anti-liberală)” sub conducerea prim-ministrului  Orban.

Recent, în decursul unui deceniu de regim „naționalist”, foarte mulți maghiari îi displac cel mai mult pe ucraineni din rândul tuturor vecinilor, potrivit unui sondaj  desfășurat de către Institutul Opiniei Publice, susținut de guvern. Problemele politice actuale trebuie rezolvate printr-o abordare diplomatică și empatică, nu printr-o escaladare a conflictului, a scris fostul secretar de externe Geza Jesensky, profesor de științe politice în Statele Unite, în eseurile sale despre gestionarea moderată a conflictelor. El a elaborat „Acordul privind fundamentele bunei vecinătăți și cooperare între Ucraina și Ungaria”, semnat la 6 decembrie 1991 și intrat în vigoare la 16 iunie 1993. Datorită  acestui ,,Acord”, el nu mai este un om acceptat pentru regimul politic actual.

Prim-ministrul Orban a ținut un discurs pe 23 octombrie 2018 la Budapesta (în cadrul ceremoniei sărbătoririi aniversarii Revoluției Maghiare din 1956 împotriva regimului comunist sovietic), unde a spus că nu mai consideră tratatul ucraineano-ungar valabil. El a declarat că este pregătit să «accepte»  teritoriile locuite de unguri din Ucraina.

În mâinile actualei noastre guvernări este concentrată multă putere, care îi oferă posibilitatea să se perpetueze în fruntea țarii. În stare de urgență, spitalele rămân sub conducerea armatei, adică un spital specific este condus de un anumit ofițer. Iar legile care guvernează această procedură rămân în vigoare la nesfârșit. Un alt aspect al subiectului: trăim într-o eră a informatizării. Avem o lege în care autoritățile de securitate de stat pot oricând să urmărească orice comunicare pe internet, orice conversație a unui cetățean sau organizație.

Propaganda rusă lucrează în Ungaria. Am avut ocazia să stau de vorbă cu o simplă femeie (unguroaică) în vârstă care nu vorbea deloc limba rusă. Ea a spus că este creștină și se roagă pentru președintele Putin din cauză că este un bun creștin. Imperialismul rus este întotdeauna o amenințare, deoarece politica Rusiei este de a obține dominația asupra altor țări, atât cât este permisă. Rusia a mers, se duce și va merge la granițele extreme. Ce o poate opri? Doar dacă Rusia simte sau vede că există o frontieră, o „linie roșie” pe care nu o poate traversa.

Drept urmare, toate țările din Europa de Est, Polonia, Ucraina, Lituania și altele, au o memorie istorică similară. Unele țări nu au existat ca stat timp de secole. Și ce dispute teritoriale au fost!? Tratatul de la Trianon a fost acum o sută de ani, când Ungaria a pierdut multe teritorii. Astfel de hărți sunt o manifestare dureroasă a complexelor istorice. Dar astăzi  ele nu pot fi soluționate decât prin aderarea la Uniunea Europeană și consolidarea calității de membru. Probleme au toți și peste tot.  Dar nu putem recâștiga unele „granițe istorice”.

Prezentare rostită în cadrul mesei rotunde internaționale „Neoimperialismul între Marea Baltică și Marea Neagră”, desfășurată la Kiev în data de 19 iunie 2020 în regim de videoconferință.

Articol apărut pe BucPress.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu