Turul al doilea al alegerilor locale din Franța, desfășurat duminică, a consemnat victorii semnificative ale Verzilor în orașe importante ale țării precum Lyon, Strasbourg, Marsilia, Tours, Poitiers, Bordeaux, Annecy și Besançon, arată exit-poll-urile efectuate de casa de sondare a opiniei publice Ipsos. Socialista Anne Hidalgo a obținut un nou mandat în Paris, la fel ca și prim-ministrul Edouard Phillipe, din tabăra președintelui Emmanuel Macron, la Le Havre, în timp ce singurul oraș mai important câștigat de Adunarea Națională a Marinei Le Pen, partid al dreptei radicale, a fost Perpignan.

Inf. 849 - Ecologisti verzi Franta

Afiș electoral al Verzilor în Besançon. Sursa foto: Facebook/Anne Vignot

Rezultatele se înscriu pe fondul unei prezențe foarte reduse la vot, de doar 41 %, cauzate de pandemia de COVID-19, distanța de mai bine de trei luni între primul tur și al doilea tur organizat duminică, precum și de vremea frumoasă care i-a făcut pe mulți francezi să prefere relaxarea în locul politicii.

De departe, cel mai important rezultat este cel reprezentat de ascensiunea fulminantă a Partidului Europe Écologie Les Verts (EELV), care a obținut victorii în cele mai importante mari orașe ale Franței. Rezultatul este cu atât mai expresiv cu cât Anne Hidalgo, primarul socialist al Parisului, a obținut un nou mandat în fruntea capitalei Franței beneficiind de sprijinul ecologiștilor și comuniștilor și făcând din lupta împotriva poluării principalul capitol al agendei sale politice.

Ascensiunea Verzilor în Franța, similară celei înregistrate de partidul omolog din Germania la alegerile europarlamentare din 2019, se face în detrimentul formațiunii politice La République En Marche! (LREM) a președintelui Macron, care domină în prezent Parlamentul Francez. Lovitura pentru Macron este cu atât mai puternică cu cât singurul mare oraș câștigat de partidul său este Le Havre, acolo unde a concurat prim-ministrul și primarul în funcție Edouard Phillipe, amenințat cu remanierea guvernamentală. Realegerea lui Phillipe la Le Havre vine să confirme popularitatea crescută a acestuia, care a depășit-o pe cea a președintelui Macron.

Surse: Le Monde, Politico 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu