Guvernul federal german a înaintat către Parlament un proiect de lege prin care abatoarele din Germania vor fi obligate să renunțe la subcontractările de muncitori de la firme intermediare de recrutare. Măsurile propuse de executivul german vin ca răspuns la izbucnirea mai multor focare de COVID-19 în abatoarele de pe cuprinsul țării, aspru condamnate de mișcarea sindicală germană, cel mai notoriu fiind cel de la compania Tönnies, care a condus la infectarea a circa 1500 de muncitori, majoritatea români, și la carantinarea unei întregi regiuni.

Dacă legea va trece și de Bundestag, legislativul federal german, atunci noile reguli vor intra în vigoare începând cu 2021, urmând a se aplica în cazul a peste 30000 din totalul de 110000 de muncitori din industria cărnii din Germania, majoritatea est-europeni. Ei vor primi contracte de muncă și condiții de lucru și cazare mai bune, conform noii legi. Printre aceste condiții de muncă se numără, de exemplu, pontarea electronică a orelor lucrate, pentru eliminarea abuzurilor care se făceau și pe acest palier.

O prevedere care nemulțumeste în continuare sindicatele este aceea că obligația de a renunța la subcontractări nu se va aplica însă la abatoarele mai mici, cu un număr total de angajați de sub 50. Sindicaliștii germani sunt de părere că deși legea este un mare pas înainte, esențială pentru eliminarea exploatării extreme a muncitorilor din branșă, este necesară de asemenea semnarea unor contracte colective de muncă în domeniu, pentru a asigura condiții mai bune de muncă și a plății unor salarii decente.

Între timp, lobby-ul german a încercat să determine modificarea legii susținând că în noile condiții prețul la carne va crește și cu 20%, ceea ce l-a făcut pe ministrul german al muncii, Hubertus Heil, să catalogheze afirmația drept „o amenințare goală de conținut”.

„Condițiile decente de muncă nu ar trebui să conducă la scumpirea cărnii”, a spus Heil.

Sursa: Politico

Sursa foto: USDA

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu