Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a solicitat comisarului european pentru comerț, irlandezul de centru-dreapta Phil Hogan, să ofere mai multe informații privind conduita sa în ziua de miercuri a săptămânii trecute, atunci când, alături de alți politicieni irlandezi, se pare că a încălcat regulile de distanțare fizică impuse de guvernul din care face parte și propriul său partid. Presa irlandeză a relatat pe larg despre cum circa 80 de persoane, printre care și Hogan și ministrul irlandez al agriculturii au participat la un dineu organizat de Societatea Parlamentară de Golf la Galway, cu ocazia aniversării a 50 de ani de existență, în ceea ce a ajuns a fi numit scandalul „Golfgate”.

Hogan a replicat într-o postare pe Twitter publicată vineri că a participat la dineu doar în măsura în care a fost asigurat de organizatori și de hotelul unde s-a desfășurat evenimentul că vor fi respectate toate măsurile impuse în Irlanda în contextul epidemiei de COVID-19.

În aceeași zi în care a avut loc dineul, intrau în vigoare reglementări mai dure prin care reuniunile publice în spații închise erau limitate de la 50 la doar 6 persoane, dat fiind că numărul de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 a înregistrat o creștere în Irlanda în ultimele săptămâni.

Ministrul irlandez al agriculturii a fost obligat să își înainteze demisia, iar mai mulți parlamentari și-au pierdut funcțiile de conducere din legislativul de la Dublin pentru comportamentul lor care induce că ideea că politicienii ar fi mai favorizați în fața legii decât simplii cetățeni. Pe de altă parte, Hogan, care și-a cerut scuze public duminică pentru comportamentul său, are toate șansele de a rămâne în funcție.

Comisarii europeni nu pot fi retrași de țările și de partidele care i-au propus, ca o garanție a independenței acestora față de interesele naționale ale statului din care provin. Mai mult, Hogan este o figură proeminentă a partidului conservator Fine Gael, al doilea cel mai important din Irlanda, și un politician influent inclusiv la Bruxelles, ceea ce permite țării sale să aibă un cuvânt mai greu de spus în cadrul UE decât ar fi îndreptățită pe baza mărimii.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu