În concordanță cu obiectivele Pactului Ecologic European, Guvernul României a lansat în consultare publică până pe 6 septembrie programul ELECTRIC UP, o inspirată schemă de finanțare care prevede oferirea de până la 100000 euro/beneficiar pentru IMM-urile și toate formele de întreprindere din domeniul HORECA, pentru instalarea:
  • sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național și

  • stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) este autoritatea competentă responsabilă pentru finanțarea proiectelor de investiții pentru acest program pentru perioada 2020-2026.

MEEMA va propune un ghid care va include prevederi despre:

  • Procedura de depunere a cererilor de finanțare

  • Criteriile de validare a solicitărilor de finanțare

  • Condițiile și termenele de analiză, evaluare, selectare, aprobare, implementare şi decontare a proiectului propus

  • Anexa tehnică privind indicatorul de performanță, criteriile tehnice de eligibilitate a operatorilor economici și cuantumul finanțării.

Valoarea ajutorului acordat IMM-urilor ca și altor persoane juridice române care au înscris ca domeniu principal sau secundar de activitate unul din codurile CAEN corespunzătoare domeniului HORECA va fi de maximum 100.000 Euro/beneficiar. Intensitatea ajutorului va fi de maximum 100%.

Se va utiliza mecanismul decontării cererilor de plată stabilit prin intermediul schemei de ajutor de minimis. Se poate acorda,un avans de până la 50% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate în condițiile stabilite prin schema de ajutor de minimis.

Suma prevăzută implementării Programului ELECTRIC UP este de 476 milioane lei în primul ciclu de finanțare. Suma poate fi majorată prin ordin de ministru.

În vederea implementării se constituie Comisiile de implementare și monitorizare, prin ordin al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri. Fiecare Comisie se constituie în număr de 7 membri angajați ai MEEMA cu atribuții specifice conform Ghidului programului.

Ghidul de finanțare a Programului “ELECTRIC UP se va aproba prin ordin al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, care va fi publicat pe pagina electronică a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în maxim 30 de zile de la data publicării ordonanțe de urgență. (Vom reveni cu detalii!)

Pentru a vă exprima părerea despre acest program până la data de 6 septembrie, puteți trimite propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ pe adresa dezbateri_publice@economie.gov.ro.

Sursa foto: IndiaMART

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu