La sfârșitul lunii iulie 2015, în topul fluxului de știri difuzate de mass-media apare și o informație despre așa-numita conferință de constituire la Cernăuți a unei  „Adunări a românilor din Bucovina”, în cadrul căreia membrii fondatori ar fi cerut un statut special de autonomie pentru etnicii români în Ucraina. Vom reaminti că această informație este difuzată în perioada desfășurării Operaţiunii Antiteroriste în estul proseparatist al Ucrainei și înrăutățirii relațiilor interstatale dintre Kiev și Moscova. Știrea a fost preluată de publicația „Korespondent” cu referire la un site necunoscut – nr24.org, potrivit căruia, un grup de delegați reprezentativi ai tuturor raioanelor din nordul Bucovinei au ascultat rapoarte prezentate de membrii grupului de inițiativă, în care erau punctate problemele sociale, economice și culturale cu care se confruntă românii din Ucraina.

Se mai specifică și faptul că în cadrul așa-numitei conferințe de fondare au fost discutate aspecte de securitate ale vorbitorilor de limba română în respectiva regiune. Potrivit știrii, participanții la conferință și-au exprimat dorința ca România să joace un rol activ în procesul de acordare a statutului special de autonomie [1] „La etapa actuală, românii din Bucovina traversează una dintre cele mai dificile perioade în istoria lor. Ne găsim într-o țară în care are loc un adevărat război, se prăbușeșete industria și sectorul agricol. În rândurile românilor din Bucovina rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat din Ucraina, iar tinerii părăsesc regiunea”, a declarat coordonatoarea  conferinței de constituire a așa-numitei Adunări a românilor din Bucovina, Dorina Chirtoacă. „În acest context, – specifică ea în continuare, – este actuală ideea creării pe teritoriul locuit compact de populația românească a unei autonomii Bucovinene în componența Ucrainei”.

Apelând la mai multe surse de informare pe internet, nu am găsit date concrete despre biografia coordonatorului conferinței, Dorina Chirtoacă, cu excepția unei informații despre politicianul Dorin Chirtoacă din R. Moldova, poate straniu, dar numele și prenumele se aseamănă, și chiar și aceasta te determină să reflectezi asupra autenticității informației.

Un alt presupus invitat din România, Marcel Rusu, a menționat că „lupta bucovinenilor pentru o autonomie românească este adecvată și actuală. Aceasta este singura formă posibilă de apărare a intereselor legate de păstrarea identităţii naționale, culturale, lingvistice, economice și geopolitice ale populației românești din nordul Bucovinei. Doar pe această cale, va putea fi realizat visul de unire a milioanelor de români într-un singur proiect românesc. Sper că și românii din Basarabia, mai ales, cei din partea sudică – vor trebui sâ urmeze acest exemplu”[2]. Participanții la conferință sunt de părere că așa-numita autonomie garantează o creștere economică și socială. Acordarea statutului de autonomie oferă posibilitatea  unei asistențe financiare și economice substanțiale din partea României. Toți cei prezenți la conferință au adoptat în unanimitate o rezoluție, care, cu probabilitate, ar fi fost adresată conducerilor Ucrainei și României [2].

Publicația menționează un alt coordonator al conferinței, Cornelia Rusu, care ar fi oferit o serie de alte argumente convingătoare în sprijinul fondării inexistentei ”Adunări a românilor din Bucovina” și al proclamării statutului special de autonomie pentru românii din nordul Bucovinei. Potrivit acesteia, ”în perioada când România avansează rapid în parcursul său european, situația din nordul Bucovinei se degradează și se prăbușeșete, sub această povară a crizei economico-sociale fiind distrusă și cultura tradițională a poporului băștinaș din această regiune – românii”. Cu unanimitate de voturi, participanții la lucrările conferinței au votat pentru fondarea Adunării românilor din Bucovina. De asemenea, pentru alegerea membrilor colegiului de conducere a Adunării, se ia decizie cu privire la desfășurarea celei de a doua conferință în viitorul apropiat.

Ulterior s-a constatat, totuși, că pretinsa reuniune de fondare la Cernăuți a Adunării românilor din Bucovina a fost un eveniment fals, precum s-au dovedit a fi niște personaje fictive și așa-numiții activiști prezenți la lucrările conferinței. A mai fost publicată și o altă informație, potrivit căreia locuitorilor din Transnistria li s-a oferit posibilitatea să câștige niște bani la începutul lunii iulie a aceluiaș an, cu condiția participârii la o ședință foto după un scenariu inventat de regizorii ”Adunării românilor din Bucovina”, care au jucat rolul unui grup de români din regiunea Cernăuți, care sunt ”oprimați de autoritățile de la Kiev”.

Consulatul General al României la Cernăuți a respins acest comunicat fals, menționând că știrea despre himerica ”Adunare a românilor din Bucovina” este o provocare din partea forțelor interesate să speculeze subiecte cu privire la posibilele neînțelegeri interetnice [3].

În concluzie, se evidențiază faptul că, prin crearea de centre cu povești de dezinformare în zonele unde se menține riscul neînțelegerilor, unele persoane sau grupuri de oameni sunt tentați de a provoca discordie interetnică pe teritoriul regiunii Cernăuți. Și în atingerea acestui obiectiv sunt folosite diverse informații false cu teze provocătoare, menite să înrăutățească relațiile interstatale dintre Ucraina și România.

Lista surselor:

  1. Румуни Буковини зажадали автономії для свого краю [Електронний ресурс] // Кореспондент. – Режим доступу: http://ua.korrespondent.net/ukraine/3545644-rumuny-bukovyny-zazhadaly-avtonomii-dlia-svoho-kraui 
  2. ЗМІ поширили фейк про те, що румуни Буковини хочуть автономії [Електронний ресурс] // Молодий буковинець. – Режим доступу: http://molbuk.ua/chernovtsy_news/95816-zmi-poshyryly-feyk-pro-te-scho-rumuny-bukovyny-khochut-avtonomiyi.html 
  3. Хто такі «патріоти» із «Асамблеї румун Буковини» і чого вони хочуть? [Електронний ресурс] // Буковина толерантна. – Режим доступу:http://buktolerance.com.ua/?p=6026

Discurs rostit în cadrul mesei rotunde internaționale „Trimorie / Spațiul celor trei mări și crimele imperiului: de la pământuri sângeroase la spațiul de securitate”, desfășurat la Kiev în data de 7 septembrie a.c., în regim de videoconferință, și publicat inițial pe Bucpress.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu