58% dintre scoțieni ar vota pentru independență și părăsirea Regatului Unit la un eventual referendum pe această temă, arată cel mai recent sondaj de opinie realizat de Ipsos MORI, care înregistrează astfel un record absolut în această privință. De asemenea, nu mai puțin de 64% dintre scoțieni consideră că guvernul Regatului Unit ar trebui să permită derularea unui referendum pe tema independenței Scoției în următorii cinci ani dacă alegerile din 2021 pentru Parlamentul scoțian vor fi câștigate de formațiunea independentistă Partidul Național Scoțian (SNP).

Avântul curentului pro-independență din Scoția este datorat și percepției pe care scoțienii o au față de liderii insulari. Astfel, în vreme ce 76% dintre scoțieni sunt dezamăgiți de prestația premierului britanic Boris Johnson, 72% sunt mulțumiți de eficiența premierului scoțian Nicola Sturgeon, liderul actual al SNP.

„Confruntați cu un guvern Boris Johnson haotic și incompetent și cu sistemul de la Westminster care tratează în cel mai bun caz Scoția ca pe un subiect de mâna a doua, tot mai mulți oameni decid că cea mai bună cale de urmat pentru Scoția este cea a unei țări egale, independente”, a explicat rezultatele sondajului Keith Brown, președintele-adjunct al SNP.

„Dacă va fi o majoritate clară la alegerile de anul viitor pentru partidele pro-independență și pro-referendum – așa cum arată acest sondaj – atunci niciun guvern conservator, în fapt niciun guvern britanic nu va avea dreptul să se opună”, a mai punctat liderul scoțian pentru The London Economic.

La precedentul referendum pe această temă din Scoția, susținut în septembrie 2014, 55,3% dintre scoțieni s-au pronunțat pentru rămânerea țării lor în cadrul Regatului Unit.

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu