Și iarăși o să zicem că doar în România se poate întâmpla ce s-a întâmplat la Piatra-Neamț. De fapt, doar anul acesta și doar la spitale COVID, cazuri similare s-au mai întâmplat în Sankt Petersburg și Ahmedabad, India. Altfel, în ultimii câțiva ani, au izbucnit incendii și în Wales, în Brazilia, la Paris, la Mumbai, în Germania, Coreea de Sud (toate cu morți, cu excepția celui din Wales). Între 2012 și 2014, în SUA s-a dat în medie, anual, 1100 telefoane la pompieri pentru incendii la spitale, o cincime din totalul sesizărilor de acest fel din țară. Tot în medie, în fiecare an, s-au înregistrat circa 5 morți. Nu mă credeți? Dați search pe Google cu „fire hospital dead” și mergeți până la pagina 7 de rezultate.

La fel ni s-a părut că suntem centrul Universului cu ce s-a întâmplat la Colectiv. Asta pentru că nu știm de pildă de Grenfell Tower, incendiu în inima Londrei, iunie 2017, 72 de morți, 70 de răniți sau de incendiul de pe Rue Erlanger (lângă Roland Garros), Paris, februarie 2019, 10 morți, 30 de răniți, ca să nu iau decât unele cazuri recente și din inima Europei civilizate. La Londra, mare tămbălău ca și la noi, căci nici acolo instituțiile nu și-ar fi făcut treaba.

Dar așa ne-am învățat noi să ne uităm doar în ograda noastră, niciodată și peste gard, și să ne plângem de milă că la noi e cel mai rău din lume. Nici nu e de mirare că cu o asemenea atitudine negativistă și cu o așa lipsă de încredere în noi și în ceilalți să dăm mereu de bucluc…

Fie că vrem, fie că nu, accidentele de acest fel fac parte din viața noastră. Trebuie limitate pe cât posibil, dar trebuie să fim conștienți că nu le vom putea eradica niciodată complet. Este normal să ne înfiorăm și să fim îndurerați de ele, este normal să ne întristăm și să purtăm gândurile noastre pioase către victimele lor, dar nu trebuie să disperăm și nu trebuie să distorsionăm realitatea din cauza lor.

Încercați să vedeți lucrurile în contextul lor global, nu vă limitați la peticuțul nostru național. Veți fi mai liniștiți, mai înțelepți, mai greu de manipulat de populiștii de toate soiurile care vor să tragă beneficii de orice fel de pe urma emoțiilor voastre și poate și mai eficienți în a contribui la a găsi soluții pentru limitarea hazardelor, acolo unde vă stă în putință.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu