Ministrul danez al agriculturii, Mogens Jensen, a anunțat marți că demisionează din cauza scandalului provocat de planul său de a neutraliza cele aproape 17 milioane de nurci din crescătoriile Danemarcei. Jensen a fost acuzat că a dispus sacrificarea nurcilor, în contextul temerilor că acestea ar putea răspândi o variantă mutantă mult mai periculoasă a noului coronavirus, fără a avea cadrul legislativ necesar.

Circa 17 milioane de nurci erau crescute în Danemarca pentru blana lor prețioasă până în luna octombrie, când s-a descoperit că aceste mamifere subacvatice au dezvoltat o formă a SARS-CoV-2 mai periculoasă decât cea care este răspândită în prezent la populația umană de pe tot globul. Există temeri că această nouă formă a coronavirusului ar va fi imună la vaccinurile create până acum.

În consecință, la 4 noiembrie, guvernul minoritar al social-democraților danezia a anunțat încă de pe 4 noiembrie un plan de sacrificare a nurcilor din țară.

Ulterior, s-a realizat faptul că măsurile dispuse de guvern nu aveau o fundamentare legislativă consistentă. Chiar dacă marți social-democrații au încheiat un pact cu mai multe alte partide parlamentare pentru crearea unei legislații retroactive, criticile de anticonstituționalitate la adresa ministrului Jensen l-au determinat pe acesta să își anunțe demisia.

Sursa: Politico

Sursa foto: Researchgate

 
 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu