Toți pașii politici în contextul Intermarium sau al Triunghiului Lublin sunt posibili datorită activității experților, care permit susținerea ideii de unitate în regiunea noastră, cu toate propunerile și ideile care își au locul în lucrările de specialitate.

Există deja practici pozitive în contextul construirii mai mult decât unei unități simbolice în jurul acestor concepte. Mulți pași întreprinși sub președintele polonez Andrzej Duda în ceea ce privește regiunea celor Trei Mări au fost primii pentru a reuni toate țările care ar dori să pună în aplicare acest concept. Cu toate acestea, înțelegem că procesul a mers pe drumul său, deci este necesar să se implice noi jucători care ar putea revigora acest proiect. Triunghiul Lublin anunțat de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, care unește țara noastră cu statele baltice și Polonia, permite construirea unor perspective practice economice, sociale și de apărare.

Am format grupul Intermarium în Parlamentul Ucrainei, deoarece utilizarea altor nume (Międzymorze) l-ar restrânge la interpretarea ucraineană sau poloneză a conceptului. Iar folosirea numelui latin nu ne limitează în această discuție.

Asociația noastră parlamentară este a doua ca mărime din Rada Supremă, are mai mult de 230 de membri și subliniază faptul că Parlamentul susține și este gata să voteze pași concreți care să coalizeze regiunea noastră.

Mai mult decât atât, am făcut eforturile necesare în întâmpinarea celor care au început această mișcare, și anume – partea poloneză. O conversație personală cu vice-președintele Sejmului polonez, Ryszard Terlecki, a confirmat că Polonia este interesată și bucuroasă să vadă o astfel de uniune. Am aflat din discuție că o asociere similară ar trebui să apară în parlamentul polonez. Acest lucru va arăta că parlamentele noastre sunt gata să lucreze pentru a pune în aplicare toate conceptele, ideile și proiectele propuse de experți.

În plus, nu vrem să fim limitați la Triunghiul Lublin. În discuție am reușit să promovăm atât interesele părții noastre, cât și ale Poloniei. Am solicitat ajutorul Poloniei în dialogul cu Grupul Visegrad, prin urmare este planificat un eveniment comun la Ambasada Slovaciei la Kiev. De asemenea, am solicitat ajutor ambasadei României pentru stabilirea unui dialog cu țările balcanice. Nu vom trece cu vederea țările baltice, în special, ne bazăm pe sprijinul Lituaniei. Discuția s-a axat pe proiecte economice, cum ar fi garanțiile investiționale, sociale, istorice, educaționale, cum ar fi crearea unei universități comune.

Vrem să promovăm, să apărăm și să construim această istorie a unității, luând în considerare toate opțiunile posibile care există pentru continentul european în viitor.

Alocuțiune susținută la Masa rotundă internațională “Intermarium – 2020: realizări, provocări, perspective”, Kiev, Ucraina, format online, 9 decembrie 2020. Articol apărut pe BucPress.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu