Diplomația culturală reprezintă un factor important în formarea și dezvoltarea relațiilor interstatale de succes. Simultan, relațiile interstatale sunt percepute ca un proces complex, care cuprinde mai multe etape în timpul cărora este necesară rezolvarea problemelor acute de ordin politico-juridic, economic și social, găsirea unor soluții adecvate la provocările timpului.

O perioadă lungă de timp Ucraina a avut o imagine inseparabilă de cea a Federației Ruse. Din 2014 distingerea ei atât de cultura post-sovietică, cât și de cultura de masă din Rusia, a devenit tot mai evidentă prin dobândirea unei imagini proprii. Luând în considerare politica agresivă a Federației Ruse, evenimentele din Ucraina din ultimii ani și răspândirea informațiilor false despre Ucraina, astăzi problema imaginii acestei țări în lume este extrem de importantă. Pentru ucraineni este necesar să prevină denaturarea imaginii Ucrainei și să influențeze pozitiv formarea unei imagini noi la nivel internațional.

Este timpul ca ucrainenii să utilizeze „soft power” în politica lor externă, în special mijloacele diplomației culturale, consolidarea prezenței culturale a Ucrainei în lume, căutarea dialogului și stabilirea de noi legături.

În diplomația culturală vedem un potențial puternic al statului pe arena internațională, care permite promovarea imaginii țării prin organizarea diferitor evenimente cultural-artistice, activitatea instituțiilor culturale, popularizarea și propagarea limbii, artei, patrimoniului cultural și bucătăriei naționale; formarea unei imagini pozitive a țării în lume; stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale; exercitarea influenței politice; promovarea dezvoltării economice naționale, găsirea de noi piețe. Cultura este un instrument eficient în dezvoltarea economică.

Ucraina are cu România nu doar o frontieră comună, ci și o moștenire comună istorică și culturală, minorități naționale.

Minoritățile românești din Ucraina și minoritățile ucrainene care locuiesc în România sunt acei factori care asigură o interacțiune constantă între cele două țări. Trebuie remarcat faptul că minoritățile naționale reprezintă una dintre pârghiile esențiale prin care are loc diplomația culturală.

Cele mai aprinse dezbateri, care nu permit statelor să avanseze în direcția corectă, au apărut pe fondul suspiciunii reciproce de nesinceritate.

Anul 2014 a pus punctul pe „i” – cei care au jurat prietenie eternă au comis un act de agresiune împotriva Ucrainei. În schimb Bucureștiul, care uneori a fost perceput în Ucraina ca fiind aproape principala amenințare la adresa securității naționale, a ajutat autoritățile de la Kiev. Desigur, renașterea cooperării ucraineano-române nu a rezolvat problemele care s-au acumulat pe parcursul a peste douăzeci de ani de relații tensionate, însă acum cel puțin există speranță pentru dezvoltarea unei cooperări de încredere, bazate în primul rând pe abordarea „security first”. Apariția unei amenințări comune i-a forțat pe vecini să-și revizuiască relația cu Ucraina. Motivul intensificării relațiilor bilaterale a fost conștientizarea amenințărilor comune la adresa securității.

În conformitate cu Decretul președintelui Ucrainei din 20 februarie 2006, în cadrul Ambasadei Ucrainei la București a fost înființat un Centru Cultural şi de Informare al Ucrainei. Deschiderea oficială a avut loc în data de 31 octombrie 2007, în timpul vizitei oficiale în România a președintelui Ucrainei, Viktor Iușcenko.

În cei peste zece ani de activitate ai centrului, acțiunile sale au avut ca scop consolidarea relațiilor bilaterale dintre Ucraina și România, aprofundarea cooperării în sfera culturală, umanitară și informațională; propagarea de informații despre Ucraina în România, istoria și cultura sa, oportunitățile și atracțiile turistice; consolidarea legăturilor cu minoritatea ucraineană, satisfacerea nevoilor sale naționale și culturale.

O atenție deosebită a fost acordată comunității ucrainene în vederea susținerii nevoilor culturale, lingvistice, informaționale și spirituale, școlarizării în limba maternă. Pe această cale Ambasada și Centrul Cultural şi de Informare al Ucrainei, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Ministerul Culturii din România, și cu participarea reprezentanților Uniunii Ucrainenilor din România (SUR), au satisfăcut nevoile membrilor comunității ucrainene din România privitor la literatură în limba ucraineană, materiale didactice ilustrative pentru dotarea cabinetelor de limba și literatura ucraineană din cadrul instituțiilor de învățământ din România unde sunt predate aceste discipline.

Aceste probleme sunt în mod sistematic ridicate în timpul întâlnirilor cu conducerea SUR și activiștii comunității ucrainene din România. Obiectivele menționate sunt implementate în cadrul acțiunilor Centrului Cultural și de Informare al Ambasadei Ucrainei, organizate cu ocazia comemorării unor evenimente naționale cu semnificație istorică, figuri proeminente ale istoriei și culturii ucrainene, evenimente cultural-artistice, prezentări de cărți, expoziții tematice de fotografie și artă, lansări de filme etc.

La toate acțiunile organizate participă conducerea și membrii Uniunii Ucrainenilor din România, cetățenii ucraineni care au reședința permanentă sau se află temporar pe teritoriul României, reprezentanții societății civile din România, oameni de știință și cultură, reprezentanții mass-media, angajații Ambasadei și familiile lor.

Acțiunile organizate în ultimii ani, care au vizat și comunitatea ucraineană din România, pot fi împărțite în două categorii.

În prima categorie sunt încadrate activitățile inițiate de Centrul Cultural şi de Informare al Ucrainei, care au fost implementate în conformitate cu Planul de lucru al CCI și Ambasada Ucrainei la București, cu participarea conducerii și a membrilor Uniunii Ucrainenilor din România. La aceste activități, au participat de asemenea: filiala București a SUR, organizația de tineret a SUR, lucrătorii Secției ucrainene a postului de Radio România Internațional, veteranii mișcării ucrainene din România – descendenți ai emigranților politici și militari ucraineni din perioada interbelică, studenți ai filialei ucrainene a Universității din București, jurnaliști români, etc. În a doua categorie sunt încadrate festivalurile și evenimente culturale organizate de comunitatea ucraineană din România.

Planul de activitate al CCI din cadrul Ambasadei Ucrainei la București necesită o actualizare imediată, deoarece el nu răspunde cerințelor din ziua de azi. În plan lipsește perceperea diplomației culturale moderne și, în consecință, implementarea nu este eficientă. Deseori, activitatea CCI se axează pe abordările tradiționale ale ambasadei în ceea ce privește desfășurarea acțiunilor cultural-educaționale de cooperare.

Anumiți pași cu privire la diplomația culturală ucraineană în România au fost întreprinși de Ministerul Culturii al Ucrainei, care a postat pe site-ul său oficial informații despre elaborarea conceptului de proiect al Institutului Taras Șevcenko din Ucraina, cu posibilitatea de a trimite sugestii și comentarii.

Atunci când vorbim despre crearea rețelelor de centre în străinătate, potrivit proiectului, în calcul sunt luate astfel de momente importante precum prioritățile geografice. Este vorba despre statele din Europa Centrală și de Est, unde există un interes semnificativ pentru Ucraina și cultura ei (Polonia, Statele baltice, Georgia, Belarus, Republica Cehă, România).

Contribuția Diplomației Culturale a Ucrainei în România nu este suficientă pentru dezvoltarea cooperării ucraineano-române în sfera cultural-umanitară. În opinia noastră, problema constă în lipsa de specialiști în diplomație culturală în ceea ce privește România și susținerea slabă a acestei diplomații din partea statului.

Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a crea o imagine pozitivă a Ucrainei în spațiul mediatic din România, țară bogată în istorie, obiceiuri, cultură spirituală, tradiții artistice și literare. Cu toate acestea, în statul vecin nu există suficiente informații despre arta contemporană, cinematografia, teatrul și viața muzicală ucraineană. Formarea și promovarea imaginii Ucrainei pe plan extern, ca țară europeană modernă care își prezintă propria cultură și este deschisă spre alte culturi, trebuie să devină un scop al autorităților.

Cultura ucraineană este puțin cunoscută în România. Prin urmare, ea merită să fie promovată deoarece este unică și inimitabilă.

Alocuțiune susținută la Masa rotundă internațională “Intermarium – 2020: realizări, provocări, perspective”, Kiev, Ucraina, format online, 9 decembrie 2020. Articol apărut pe BucPress.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu