Intermarium și Ucraina: cooperare și verigi slabe
Cooperarea strategică a Ucrainei cu țările din zona Mărilor Baltică, Neagră și Adriatică se dezvoltă fără îndoială într-un ritm record, dar există și câteva aspecte care ar trebui luate în considerare.
În special, Ucraina, în primul rând diferă semantic și contextual de alte țări din regiune. Conceptual, diferențele ideologice și practice dintre țări în ceea ce privește percepția generală a zonei Intermarium sunt invizibile. În plus, o astfel de percepție comună este observată chiar și în cadrul organelor puterii de stat.
Narațiuni istorice diferite, suport informațional insuficient, lipsa unei strategii unificate / holistice, polaritatea intereselor politicii externe în rândul factorilor de decizie – toate aceste probleme distanțează mental Ucraina de cooperarea eficientă cu lumea occidentală.
Războiul cu Federația Rusă, propaganda, „distanța” ideologică de valorile democratice, care a fost observată în Ucraina până în 2019 – toate acestea ne pun din nou în fața unei alegeri civilizaționale. Cu toate acestea, simpla dorință, despre care vorbesc acum, nu este suficientă.
Acest articol oferă o analiză directă a Inițiativei celor trei mări, precum și schimbările pozitive pentru Ucraina care au avut loc în 2020 în această direcție. Și acest lucru se aplică atât prezentării interne a ideii, care este acum discutată în parlament, la nivelul președintelui, cât și politicii externe – în ceea ce privește perspectivele Ucrainei ca țară cu un posibil statut de observatoar.
Trebuie să privim perspectivele viitoare dintr-un punct de vedere realist, făcând abstracție de constructivism și idealism. De asemenea, este important să înțelegem că inițiativa Intermarium într-un format modern este un proiect de auto-ajutorare cu accent pe energie, transport și infrastructură digitală.
În ciuda aparentei consolidări a legăturilor regionale datorită potențialului Inițiativei celor Trei Mări în contextul apărării, Ucraina nu ar trebui să se aștepte la sprijinul sau la asistența imediată din partea vecinilor săi. Țările din regiunea Intermarium au nevoie de Ucraina pentru a controla agresiunea Kremlinului, în timp ce problema aderării depline la inițiativă nu este luată în considerare din cauza faptului că Ucraina nu face parte din UE.
Acest lucru este parțial adevărat. O altă problemă cheie este că, spre deosebire de statele membre care au trecut deja prin diferite modele de administrație publică și care participă în prezent la 76 de proiecte ale Inițiativei celor Trei Mări, cele mai multe dintre acestea se bazează pe principiile managementului public de guvernare supranațională. Ucraina s-a oprit la etapa de tranziție între birocrație și administrația publică și are puțin de oferit în ceea ce privește eficiența și fiabilitatea.
Reformele anticorupție și fiscale nereușite, descentralizarea, care a dus la creșterea corupției, monopolurile energetice și digitalizarea infrastructurii, care necesită investiții de peste 100 miliarde, contribuie la consolidarea competitivității.
Ucraina este partener în 4 din cele 28 de noi proiecte ale Inițiativei celor Trei Mări. Fondul Noilor Proiecte asigură implementarea proiectelor planificate, dar Ucraina nu participă la acestea, așa că ar fi o greșeală să ne așteptăm la schimbări fundamentale în viitorul apropiat.
Ce lecție putem învăța?
Există mai multe oportunități de creștere și consolidare a rolului strategic al Ucrainei, inclusiv:
• trebuie convenite principalele prevederi ale reformelor din regiune;
• disponibilitatea unui mediu instituțional adecvat (schimbări succesive, inclusiv stratificarea);
• leadership în loc de management;
• respectarea izomorfismului incontestabil, imitativ și normativ.
În astfel de condiții, Ucraina va avea mai multe oportunități de integrare. Cu toate acestea, în acest moment participarea Kievului este limitată până la finalizarea „temelor”.
Alocuțiune susținută la Masa rotundă internațională “Intermarium – 2020: realizări, provocări, perspective”, Kiev, Ucraina, format online, 9 decembrie 2020. Articol apărut pe BucPress.
fără comentarii
Fii primul care comentează