Guvernul de la Paris va utiliza atribuțiile care îi revin în evaluarea investițiilor străine în Franța pentru a împiedica preluarea lanțului de supermarket-uri Carrefour de către canadienii de la Alimentation Couche-Tard. Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a declarat răspicat vineri că executivul va utiliza atribuțiile sale în domeniul securității alimentare pentru a interzice preluarea celui mai mare distribuitor de bunuri alimentare din țară de către o companie străină.

„Criza sanitară ne-a învățat un lucru – securitatea alimentară nu are preț”, a spus Le Maire într-un interviu radiodifuzat, potrivit Politico.

„Am fost fericiți să avem proprii noștri distribuitori, mai ales în martie, în timpul primei izolări… lecția pe care am învățat-o este că securitatea alimentară este într-adevăr strategică pentru țara noastră și că nu poți renunța la unul dintre marii distribuitori francezi”, a explicat ministrul francez, care a mai prezicat că lanțul Carrefour este cel mai mare angajator privat din țară și reprezintă circa 20% din totalul distribuției alimentare din Franța.

Franța a instituit pentru prima oară controlul guvernamental asupra investițiilor străine în 2005, atunci când gigantul american Pepsi intenționa să cumpere compania franceză specializată în lactate Danone. Puterile guvernului francez au fost extinse în acest domeniu în 2019, pe lista domeniilor unde statul se poate opune preluării unor companii de către capitaluri străine fiind inclus și retail-ul alimentar.

Recent, și Uniunea Europeană a început să dezvolte mecanisme de control ale posibilelor investiții extra-europene în economia europeană.

Sursa foto: Facebook/Carrefour

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu