Nu aș fi vrut niciodată să scriu un asemenea articol pe această platformă de informare și opinie, care este dedicată, în principiu, afacerilor europene și externe. Însă uneori, România te duce la capătul răbdării, mai ales când faci comparație cu restul Uniunii Europene. Ceea ce și voi face în continuare.

Susțin că domnul prim-ministru Florin Cîțu este fie dezinformat grav, impardonabil pentru un prim-ministru, fie un mare nemernic care minte prin omisiune și se folosește de tragediile de la Matei Balș și de la Piatra-Neamț pentru a-și duce mai departe agenda de austeritate și de dezbinare artificială a societății pe criteriul „bugetarii ticăloși” vs. „privații virtuoși”.

Haideți să punem împreună în context două afirmații făcute de domnul prim-ministru Cîțu imediat după tragedia de la Spitalul Matei Balș, survenită în noaptea de joi spre vineri, pentru a înțelege la ce mă refer.

GREȘEALA/MINCIUNA DOMNULUI CÎȚU NR. 1: „Metehnele sistemului de sănătate au fost prezente și azi. Deși au fost alocate resurse importante, 6,1% din PIB anul trecut, doar puțini au mers spre investiții. Nu putem să mergem așa mai departe”.

ADEVĂRUL: Media UE a cheltuielilor din PIB a fost în 2018 de 9,9%. România se clasa atunci pe penultimul loc în UE, direct în urma Letoniei, cu 6,2% din PIB. Deci și azi, chiar cu 6,1% pe care i-a alocat, tot pe acolo suntem. (Sursa: Eurostat)

GREȘEALA/MINCIUNA DOMNULUI CÎȚU NR. 2: „Nu putem cheltui 95% din resurse pentru salarii și sporuri, e nevoie de mai multe investiții pentru a evita asemenea tragedii.”

ADEVĂRUL: România avea în 2018 doar circa 300 de medici la 100000 de locuitori, fiind din nou pe antepenultimul loc în UE. În 2013, avea undeva la circa 280 medici/100000 locuitori. Densitatea medici/locuitori nu a crescut ca urmare a unei politici inteligente a conducătorilor, ci a scăderii vertiginoase a populației României. (Sursa: Eurostat)

Concluzia 1: nu avem suficienți medici, care, printre altele, să supravegheze situația astfel încât să nu se întâmple asemenea tragedii.

În 2017, înainte ca mult hulita guvernare PSD să mărească salariile medicilor din România, aceștia erau cei mai prost plătiți din UE, cu 816 euro/lună, față de circa 4000 euro/lună în Vest. România era de asemenea țara care pierdea cei mai mulți medici din UE (Sursa: Politico).

Concluzia 2: Chiar și după măririle respective (în principiu, dublări de salarii), medicii români tot ar primi sub jumătatea salariilor date în medie în Vest.

CONCLUZIA FINALĂ: Fie pentru că este grav dezinformat, fie pentru că minte cu nerușinare prin omisiune, domnul prim-ministru Florin Cîțu mai bine ar urma pilda lui Ponta după Colectiv și și-ar da demisia.

Căci să aducă bugetul Sănătății măcar la 9% din PIB, ca în țările puțin mai civilizate, nu o va face în veci. Fiindcă pentru asta, ar trebui să taie prea multe sinecuri ale colegilor din clasa politică și mai ales să impoziteze corect pe marii săi prieteni din afaceri.

Altfel, mă rog să se odihnească în pace victimele incendiului de la Matei Balș. Ca și cele ale incendiului de la spitalul din Piatra-Neamț. Mă rog pentru toți românii care au murit cu zile din cauza sistemului medical din România, subfinanțat cronic prin deciziile politice ale unor oameni precum domnul prim-ministru Florin Cîțu.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu