Cel mai mare exportator de autobuze electrice din UE este un stat est-european. Cum a ajuns Polonia să dețină jumătate din exporturile UE
Polonia a devenit cel mai mare exportator de autobuze electrice din Uniunea Europeană, după ce vânzările sale au crescut cu 50% în 2020, ceea ce i-a permis să depășească Belgia. Companiile producătoare de autobuze electrice cu sedii în Polonia au realizat 46% din exporturile europene în 2020, devansându-le pe cele din Belgia (36%), Cehia (7%), Germania (4%) și Olanda (2%).
Datele oficiale de la agenția națională de statistică a Poloniei arată că valoarea totală a exporturilor de autobuze electrice din Polonia a fost de 213,4 milioane de euro.
Cele mai importante destinații ale autobuzelor electrice fabricate în Polonia sunt Germania (36,9%) și Italia (35,2%). Alte țări europene care au cumpărat în 2020 astfel de autobuze din Polonia sunt Norvegia, România, Luxemburg, Franța și Suedia.
Trei mari companii reprezintă industria poloneză de autobuze electrice, toate trei fiind deținute de multinaționale occidentale: Solaris Bus & Coach, de lângă Poznań, companie poloneză cumpărată în urmă cu trei ani de spaniolii de la CAF (compania națională de construcții de căi ferate și material rulant), care în prezent este cotată drept cel mai mare producător de autobuze electrice din Europa; filiala locală a grupului suedez Volvo din Wrocław; filiala locală a grupului german MAN Truck & Bus, stabilită în octombrie 2020 în Starachowice.
În România, Solaris a vândut 41 de autobuze electrice municipiului Cluj-Napoca și alte 16 bucăți municipiului Craiova, într-un contract finanțat preponderent din fonduri europene, încheiat în 2020. Cele 16 autobuze electrice comandate la Craiova vor fi livrate și puse în funcțiune în prima jumătate a anului 2021.
Succesul companiilor din Polonia care produc autobuze electrice este facilitat de interesul tot mai mare acordat de UE energiei verzi și mijloacelor ecologice de transport, dar și interesului guvernului polonez care dorește să transforme țara într-un pol al dezvoltării și utilizării vehiculelor verzi, folosind mai multe scheme de sprijin a acestei industrii și de stimulare a cererii interne pentru autovehicule electrice.
Ca o consecință, circa 20 de orașe poloneze folosesc deja autobuze electrice, Polonia clasându-se pe locul 5 la nivel european după numărul de autobuze electrice aflate în exploatare în mediul urban.
Potrivit unei previziuni Bloomberg, 58% dintre autobuzele publice folosite la nivel mondial în 2030 vor fi alimentate electric.
Sursa: Notes from Poland; Electrive.
fără comentarii
Fii primul care comentează