Mii de materiale dialectale și etnofolclorice culese în special între Prut şi Nistru, dar și în alte teritorii locuite de români în fosta Uniune Sovietică, aflate în prezent în gestiunea Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chişinău au fost digitizate şi conservate în perioada septembrie 2019 – februarie 2021 în cadrul unui proiect care a beneficiat de finanţare britanică. Rezultatele acestei acțiuni vor fi prezentate de membrii echipei proiectului și vor fi discutate alături de invitații acestora joi, 25 februarie 2021, începând cu orele 11.00, într-o conferinţă online.

Inf. 910 - Banda de magnetofon Moldova

Prin grantul „Saving the dialectological and ethnographic archival material preserved in Chişinău, Republic of Moldova (EAP1248)”, câştigat de dr. Mariana Cocieru, folcloristă, șefă a Sectorului de Folclor al Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chişinău, şi administrat de Asociaţia Eurocentrica din Bucureşti, au fost digitizate şi urmează să fie făcute accesibile online materialele documentare dialectologice culese de lingviștii Filialei Moldovenești a Academiei de Ştiinţe a URSS și, mai apoi, ai Academiei de Științe a RSS Moldovenești în perioada 1946-1973.

Grantul este oferit de British Library, cu sprijinul financiar al Fondului Caritabil Arcadia, în cadrul Endangered Archives Programme, care are ca scop facilitarea cercetării ştiinţifice prin identificarea şi conservarea materialului de arhivă privind societăţile pre-industriale din întreaga lume, aflat în risc de deteriorare.

Materialul care a fost digitizat este constituit din circa 1200 de caiete de însemnări manuscrise şi peste 600 de benzi de magnetofon conținând înregistrări ale unor particularități lingvistice regionale, precum și ale unor creaţii folclorice, obiceiuri etnografice și ocupații tradiționale, culese în perioada sovietică pe teritoriul de astăzi al Republicii Moldova, dar şi pe teritoriul învecinat al Ucrainei şi chiar în Caucaz şi Asia Centrală.

Inf. 910 - Europunkt - caiet digitizare Moldova

Păstrat în condiţii precare sau rătăcit după 1991 din cauza finanţării reduse a domeniului cultural, materialul de arhivă a fost recuperat, conservat și catalogat primar, digitizat, iar în scurt timp va putea fi consultat integral, în scopuri non-comerciale, cu respectarea normelor legale în vigoare, pe site-ul proiectului (https://folkloricarchival.asm.md/), acolo unde au fost încărcate deja materialele arhivei-soră culese de folcloriștii moldoveni în perioada sovietică, precum şi pe secţiunea specială de pe site-ul British Library (https://eap.bl.uk/).

În cadrul conferinţei de joi, moderate de directorul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, dr. hab. Nina Corcinschi, vor fi prezentate și alte rezultate ale proiectului, precum relocarea în condiţii optime de păstrare a materialului arhivistic în format fizic și trainingul de specialitate al echipei de cercetători şi specialişti moldoveni, în domeniul digitizării şi managementului arhivelor în format fizic şi digital, de la experţi din afara ţării.

De asemenea, vor fi audiate cele mai interesante și mai bine păstrate materiale dialectale și etnofolclorice înregistrate sonor.

Conferinţa se va încheia printr-o dezbatere cu publicul referitoare la metodele moderne de conservare și valorificare a patrimoniului cultural aflat în pericol.

Participarea la conferința care se va desfășura pe platforma Zoom se va putea face, în limita locurilor disponibile, prin accesarea link-ului https://us02web.zoom.us/j/86160581753. Conferința va putea fi urmărită și pe pagina de Facebook a Asociației Eurocentrica.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu