Estonia este singura țară din estul Europei în care concentrația medie anuală a particulelor fine PM 2.5 în 2020 s-a aflat sub 10µg/m3 (micrograme pe metru cub), prag stabilit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca diminuând semnificativ riscurile de sănătate pentru populație. Surprinzător, România se află pe locul șapte în rândul țărilor est-europene și central-asiatice în privința calității aerului.

Un raport al calității aerului făcut public de IQAir arată că Estonia a obținut o valoare de 5.9 µg/m3, cu mult sub celelalte țări din regiune. Ea este urmată de Letonia, Lituania și Cehia, singurele state care se mai apropie de standardul impus de OMS, cu concentrații medii anuale de PM 2.5 de 11.30, 11.70 și 12.30 µg/m3.

România ocupă locul 7 în acest top, cu o concentrație medie anuală de 15,9 µg/m3, mai fiind devansată de Ungaria și Slovacia, dar situându-se înaintea Poloniei, Croației și Bulgariei, precum și a țărilor din Balcanii de Vest, a Ucrainei și a statelor central-asiatice.

Orașul Orzesze din Polonia este cel mai poluat cu PM 2.5, cu o concentrație medie anuală de 44.1µg/m3.

Printre efectele poluării cu particule fine se numără cancerul pulmonar, boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral, infecțiile respiratorii și boala pulmonară obstructivă cronică.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății încadrează particulele PM 2.5 în categoria 1 a carcinogenilor, alături de substanțe precum arsenicul și azbestul.

Surse: Emerging Europe, aerlive.ro

Sursa foto: Agenția Europeană de Mediu

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu