Teatrul Nottara intră pe lista pentru lucrări de intervenție a Programului Municipal de Restaurare a imobilelor monumente istorice și a imobilelor aflate în ansambluri de arhitectură și zone construite protejate de pe teritoriul Municipiului București. Aflat într-o clădire cu gradul II – risc seismic*, situată pe Bulevardul Magheru, una dintre cele mai cunoscute și populate artere bucureștene, teatrul fusese obligat din această cauză să suspende activitatea cu publicul pentru 10 luni în perioada noiembrie 2015 – august 2016.

Documentația pentru începerea lucrărilor de consolidare este aproape gata pentru a fi supusă aprobării în Consiliul General al Municipiului București, a precizat Edmond Niculușcă, directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din cadrul Primăriei Municipiului București într-o dezbatere publică pe această temă.

Lucrarea va fi finanțată de la bugetul local și din alte surse legal constituite, prin bugetul acestei structuri de specialitate din cadrul primăriei.

Mediatizarea deosebită a imobilului în urmă cu câțiva ani, când teatrul și-a suspendat activitatea cu publicul, ca urmare a promulgării Legii 282/2015, dar și declarațiile hazardate făcute presei de către unii „binevoitori”, care numeau/ numesc teatrul: „cimitir, cavou, mormânt” etc., nu au făcut decât să sporească neîncrederea publicului în soliditatea clădirii, îndepărtându-l de teatru.

În toamna anului 2021, imobilul împlinește 75 de ani de la inaugurare, o vârstă frumoasă pentru organizarea unei aniversări, mai ales că a fost construit de către unul dintre cei mai prestigioși ingineri-constructori ai României, Liviu Ciulley, pentru fiul său, marele regizor Liviu Ciulei. Din 1948, clădirea adăpostește acest teatru (la început s-a numit Teatrul Armatei). În prezent, Teatrul C.I. Nottara se află pe locul 2, la paritate cu Teatrul Bulandra, în privința notorietății și a preferințelor publicului, conform studiilor de piață existente.

„Fără demararea procedurilor de consolidare, Teatrul C.I. Nottara nu va putea obține avizul de securitate la incendiu, câteva din măsurile specifice neputând fi luate fără un proiect și fără lucrările de consolidare, astfel, existând, din nou, pericolul suspendării activității cu publicul la sediu, așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2015.”, a explicat importanța demarării cât mai rapide a lucrărilor Marinela Țepuș, managerul teatrului.

„Ca urmare, îi rugăm pe politicienii din toate partidele să voteze acest program cu sufletul, participând, în felul acesta, la consolidarea unei mici părți a istoriei municipiului București”, a mai precizat Țepuș.

 

*În prezent, imobilul din Bulevardul Magheru 20 se află la poziția 143, pe lista clădirilor cu risc seismic II.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu