Cancelarul Austriei, conservatorul Sebastian Kurz, urmează să fie cercetat de parchetul special anti-corupție ca urmare a acuzațiilor că ar fi mințit comisia parlamentară care investiga afacerea Ibiza. Deși acest scandal l-a vizat în principal pe Heinz-Christian Strache, liderul partidului de extremă-dreaptă cu care Kurz era aliat la guvernare în 2019, investigațiile au ajuns să devoaleze numeroase alte acte de corupție la nivelul executivului austriac.

Astfel, comisia parlamentară de anchetă a vizat, printre altele, și numirea la conducerea companiei publice de administrare a activelor statului ÖBAG, a unei persoane apropiate lui Kurz. Cancelarul austriac a negat că ar fi implicat în această numire controversată, dar probele obținute de comisie arată contrariul.

În aceste condiții, partidul liberal de opoziție NEOS a făcut o plângere penală împotriva șefului executivului austriac, ceea ce a condus la începerea unei anchete de către Parchetul Economic și Anti-Corupție din Austria.

Kurz a precizat într-o conferință de presă susținută miercuri că nu se consideră vinovat și a atacat comisia parlamentară pentru crearea unei „atmosfere încinse” și pentru încercările de a „răstălmăci fiecare cuvânt”.

Depunerea unei false mărturii în fața unei comisii parlamentare poate fi pedepsită, potrivit Codului penal din Austria, cu până la 3 ani de închisoare.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu