Comisarul european pentru transporturi, desemnat de România, Adina Vălean, a reușit să se acopere și, implicit, să ne acopere cu o mare rușine la nivel european, după ce duminică s-a bucurat aiurea în tramvai pe Twitter că avionul deturnat de regimul dictatorial Lukașenko și-a reluat zborul de la Minsk spre Vilnius, fără ca nimeni să aibă de suferit.

„Zborul @Ryanair tocmai a plecat de la Minsk spre Vilnius. Vești extraordinare pentru toată lumea, în special pentru familiile și prietenii celor aflați la bord.”, s-a pripit Vălean să scrie pe Twitter.

Postarea lui Vălean este evident o minciună. Nu toată lumea poate fi fericită că zborul supus terorismului de stat al lui Lukașenko a ajuns în cele din urmă, cu chiu cu vai, la Vilnius. Jurnalistul opozant Roman Protasevici nu a sosit la Vilnius, ci a fost debarcat de agenții lui Lukașenko. Familia și prietenii săi nu pot fi încântați de „veștile extraordinare” că a fost bătut bine, torturat și obligat să recunoască la televiziunea de stat din Belarus că ar fi în spatele „tulburărilor civile” de la Minsk.

Mesajul trimis de Vălean este prin urmare o imensă gafă politică și, în același timp, umanitară. Solicitările privind demisia sa venite din partea unor oameni politici europeni, precum președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul francez, sunt perfect justificate sub aspectul gravei vinovății a comisarului european pentru transporturi.

Se demonstrează încă o dată nivelul slab, atât al membrilor actualei Comisii Europene (Borrell umilit de Lavrov la Moscova, von der Leyen de Erdogan și Charles Michel în Turcia), cât și al politicienilor români angrenați în instituțiile europene. Cum sunt puțini scoși din rutina procedurilor stufoase europene, cum clachează grav.

Rezultatul a 30 de ani în care politicienii au devenit niște figuri șterse ce gestionează exclusiv treburile curente, lăsând marile decizii pe seama puternicelor grupuri de lobby, începe să se simtă în calitatea foarte slabă a acțiunii politice europene în situații limită.

Sursa foto: Facebook/Adina Vălean

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu