Rata inflației în zona euro a crescut la 2% în luna mai, de la 1,6% în luna aprilie, ca urmare în principal a creșterii prețurilor la energie, arată datele Eurostat publicate marți. De asemenea, această rată a inflației care se apropie de maximul înregistrat în ultimii trei ani se datorează creșterii prețurilor materiilor prime și a unor opriri temporare ale producției.

Economistul șef al Băncii Centrale Europene (BCE), Philip Lane, consideră că presiunea inflaționistă nu va fi una de lungă durată și că este generată de factori conjuncturali. Un indiciu în acest sens este că inflația de bază, care exclude factori mai volatili precum energia și alimentele, a crescut doar de la 0,8 la 0,9%.

Pentru moment, nu se pune problema unei modificări a ratei dobândei de referință.

Pe de altă parte, Isabel Schnabel, membră a board-ului executiv al BCE, avertiza săptămâna trecută că blocajele temporare de producție care contribuie la creșterea inflației ar putea să se permanentizeze.

„În scenariul nostru de bază, presupunem că factorii pe care îi vedem astăzi sunt temporari. Dar nu putem fi siguri”, a spus Schnabel.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu