Un grup de acţionari a lansat vineri Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF), organizaţie non-guvernamentală care are drept scop promovarea intereselor milioanelor de acţionari la SIF-uri. În contextul în care SIF-urile au cunoscut un regres administrativ grav de la fondarea lor în anii 1990, Asociația promovează alinierea lor la procesul european de transparentizare, de focus pe drepturile acţionarilor şi de respectare a principiilor de corectitudine în administrarea fondurilor închise de investiţii. AISIF solicită ca managementul SIF-urilor să lucreze în interesul adevăraților proprietari, cei peste 6 milioane de investitori.

Cele cinci Societăţi Financiare de Investiţii din România (SIF-uri) au fost concepute de Statul Român ca un mijloc prin care cetăţenii români să dețină o parte din averea ţării, în cadrul Procesului de Privatizare în Masă. În prezent, aproape 6 milioane de români dețin acțiuni la aceste fonduri închise de investiții.

Deși SIF-urile ar fi trebuit să se dezvolte în beneficiul acționarilor, ele au ajuns să fie conduse şi controlate cu ignorarea drepturilor şi a intereselor adevăraţilor proprietari, prin ocolirea punerii în aplicare a legilor românești și europene în mod corespunzător, arată Florin Munteanu, președintele AISIF și acționar la SIF-uri de peste cincisprezece ani într-un editorial publicat pe Bursa. Ilustrativ este faptul că deși acțiunile unora dintre SIF-uri se vând cu un discount și de 60%-70% față de VUAN (valoarea unitară a activului net), investitorii se feresc să cumpere la ele.

AISIF, care își dorește să avanseze şi să promoveze interesele milioanelor de acţionari la SIF-uri, prin mai multe mijloace, inclusiv prin unele propuneri legislative, a încheiat de curând procedura juridică de înregistrare. De asemenea a lansat un website (www.aisif.ro), o pagină pe Facebook (AsociatiaInvestitorilorSIF) şi un grup (aisif).

Acționarii și nu numai sunt încurajați să se alăture, să dea like paginii de Facebook şi s-o urmărească. De asemenea, acţionarii la oricare din cele 5 SIF-uri se pot înscrie în grup; acesta va fi unul privat, exclusiv pentru membrii asociaţiei. Înscrierea în asociaţie se poate face intrând pe website şi completând formularul de adeziune. Este foarte simplu şi nu implică niciun cost. Pe grup vor fi postate toate noutățile legate de SIF-uri, adică toate cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu