Victoria clară în alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), din care provine și președinta Maia Sandu, a umplut de euforie România. Niciodată până acum nu a obținut un singur partid pro-european 52,5% la urne, primind șansa de a trimite în Parlament după redistribuire 63 de deputați din totalul de 101, cu doar 4 deputați mai puțin decât cei necesari inclusiv pentru modificarea Constituției. S-a vorbit mult despre charisma și mai ales despre probitatea Maiei Sandu ca motor al popularității PAS, despre maturitatea politică la care au ajuns în sfârșit alegătorii moldoveni etc.

Entuziasmul nemăsurat ar trebui moderat.

Este drept că Maia Sandu este un politician decent față de standardul atât de jos din politica moldovenească și că încăpățânarea sa lăudabilă de a fi gata să piardă guvernarea pentru numirea unui procuror general onest în 2019 și de a nu se opri în declanșarea anticipatelor în această primăvară contează  mult în obținerea rezultatului istoric al PAS. De asemenea, este corect de remarcat că sunt mulți moldoveni, mai ales în Occident, dar nu numai, care au înțeles mai în amănunt cum funcționează Leviathanul democratic.

Cu toate acestea, rezultatele extraordinare ale PAS se explică de fapt în principal prin nivelul execrabil al concurenților lor.

Primul responsabil al victoriei istorice a PAS este, desigur, Igor Dodon, unul dintre cei mai insipizi politicieni pe care i-am văzut în viața mea. Sub bagheta lui Dodon, mlaștina politică de pe Bâc a atins cele mai profunde miasme ale ticăloșiei, aroganței și, cel mai important, ale prostiei crase. Decăderea continuă a politici moldovenești după 2009, care a trecut prin democrația zgomotoasă și coruptă a lui Filat și Ghimpu și autoritarismul cu oarece ștaif a lui Plahotniuc, a atins apogeul prin dezmățul dodonist din ultimii doi ani. Mariajul de conveniență cu bătrânul vulpoi Voronin nu a făcut decât să mărească scârba alegătorului de rând din Republica Moldova cu urechile împuiate de sudălmile reciproce pe care și le-au aruncat cei doi corifei ai intereselor moscovite dintre Prut și Nistru într-un trecut deloc îndepărtat. Oricâți bani și oricâtă pricepere ar fi băgat Rusia în struțocămila socialisto-comunistă, rezultatul electoral nu putea fi altfel decât un fiasco ca cel înregistrat după numărarea voturilor: 27,3%.

În rest, șlehte adunate în jurul unor persoane dubioase, dacă nu mafioți de-a dreptul, cu cariere politice construite pe economate pentru săraci și niscaiva proiecte de infrastructură ceva mai răsărite decât ruina de prin localitățile vecine, precum Ilan Șor ori Renato Usatîi, un PPPDA amorțit în jurul unui lider ca Andrei Năstase care a dezamăgit crunt, unioniști dubioși prin mesajele lor cu iz de Sputnik ori pur și simplu prăfuiți.

Relativa normalitate a PAS i-a făcut să strălucească ca un far deasupra apelor mohorâte și mucede dimprejurul lor.

Se adaugă aici și deceniul de acordare de cetățenie română pe bandă rulantă moldovenilor, eliminarea vizelor de circulație către Uniunea Europeană, Acordul de Asociere cu Bruxelles-ul. În doar puțin mai mult de un deceniu, Republica Moldova a devenit dintr-o anexă economică a Rusiei, o economie puternic conectată la cea a UE, cu sute de mii de cetățeni din diaspora și din țară care au avut posibilitatea să compare marasmul moldovenesc cu situația incomparabil mai bună de la Vest. Astfel de oameni legați de Vest prin interese practice, dar și prin comparațiile făcute cu Occidentul, nu aveau cum să nu se revolte prin vot în fața unei debandade generale ca cea instituită de Igor Dodon.

PAS este așadar partidul potrivit la momentul potrivit, premiantul tocilar dintr-o clasă altminteri de derbedei și puturoși.

Cu adevărat entuziasmant va fi dacă va reuși să oprească dezastrul statului nefuncțional dintre Prut și Nistru și prin măsuri pozitive, nu doar prin simplul fapt că au fost mandatați să zvârle cât acolo din scaunul șoferului pe smintiții care până mai ieri goneau cu viteză spre o prăpastie fără fund.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu