Comisia Europeană a lansat luni Women TechEU, o nouă inițiativă a UE care sprijină companiile deep-tech nou-înființate conduse de femei. Schema face parte din noul program privind ecosistemele de inovare al programului-cadru Orizont Europa, consolidat de Consiliul european pentru inovare (CEI), și își propune ca până la 50 de start-up-uri deep tech promițătoare din statele membre ale UE și din țările asociate să fie finanțate în urma primei cereri de propuneri în cadrul programului-pilot, care se va încheia la 10 noiembrie 2021.

Datele arată că doar 15 % dintre companiile noi („start-up-uri”) inovatoare sunt înființate sau co-înființate de femei, iar numai 6 % dintre ele au echipe de fondatori formate exclusiv din femei. Aceste companii conduse de femei mobilizează mai puțin capital de risc decât cele cu echipe de conducere de sex masculin, inclusiv în etapa vitală de început în care se fac investițiile, iar sumele pe care le mobilizează tind să fie mai mici. În întreaga Europă, aproximativ 5 % din capitalul de risc este alocat unor echipe mixte și doar 2 % unor echipe formate exclusiv din femei. „Women TechEU” abordează acest decalaj de gen în materie de inovare prin sprijinirea companiilor deep-tech conduse de femei aflate în faza incipientă, care prezintă cel mai ridicat grad de risc.

Schema va oferi sprijin financiar start-up-urilor conduse de femei prin granturi în valoare de 75.000 euro, precum și îndrumare și mentorat de cea mai bună calitate prin intermediul programului CEI privind rolul de lider al femeilor. Programul Accelerator al CEI vizează, de asemenea, start-up-urile conduse de femei, dar noua schemă „Women TechEU” oferă sprijin în etapa inițială, formatoare a companiilor, cu scopul de a crește numărul de femei care își înființează propriile companii.

Mai multe informații sunt disponibile aici.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu