Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi că angajatorii au dreptul de a interzice angajaților să poarte vălul islamic și alte simboluri politice, filosofice sau religioase câtă vreme se află în timpul programului de lucru.

„Măsurile interne care interzic muncitorilor să poarte orice semn vizibil al unor credințe politice, filosofice și religioase la locul de muncă nu constituie discriminare directă pe baza religiei sau credinței a acelor lucrători care respectă reguli vestimentare bazate pe precepte religioase”, se arată în decizia curții din Luxemburg.

Procesul judecat de CJUE se bazează pe cazul unei femei musulmane aflate în concediu de maternitate la momentul în care ONG-ul în care lucra a luat decizia de neutralitate prin a care a interzis tuturor angajaților de a afișa vizibil la locul de muncă simboluri politice, filosofice și religioase. Întoarsă la serviciu, femeia a fost scandalizată de faptul că nu i se permitea să lucreze câtă vreme purta hijab-ul în timpul programului. Un alt caz similar luat în considerare a fost cel al unei angajate a lanțului german de farmacii Müller.

Principiul după care s-a ghidat Curtea de Justiție a Uniunii Europene este că în interesul unei largi neutralități politice, filosofice și religioase, companiile europene pot interzice angajaților folosirea simbolilor din aceste sfere la locul de muncă.

Sursa: Courthouse News Services

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu