Federația Europeană a Muncitorilor din Transporturi (FEMT) condamnă acțiunile anti-sindicale care au loc în România. FEMT subliniază, în urma unei vizite de documentare efectuate în iulie în România că sindicatele românești se află sub „o imensă presiune”. Vizita de documentare a președintelui FEMT, Frank Moreels, și a secretarei generale Livia Spera, a fost prilejuită de acțiunile din martie și iulie 2021 împotriva sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), condus de Ion Rădoi.

FEMT condamnă atât gestionarea diferendului din martie dintre guvern și Metrorex, pe de o parte, și USLM, pe de altă parte, privind drepturile salariale ale angajaților Metrorex și spațiile comerciale de la metrou, cât și investigațiile DNA din iulie care îl au ca țintă pe șeful USLM, Ion Rădoi.

„Tacticile de spargere a sindicatelor și de intimidare folosite în România împotriva îngrijorărilor legitime ale USLM și muncitorilor de la metroul din București sunt de neacceptat. Solicităm autorităților române și Metrorex să abandoneze aceste tactici și să se angajeze în dialog social, respectând modelul european”, a declarat Livia Spera, secretara generală a FEMT.

Reprezentanții FEMT au descoperit că în România legislația muncii s-a înrăutățit constant după încheierea acordului cu FMI din 2011, abuzurile împotriva muncitorilor culminând cu intimidarea din 2017 a lucrătorilor intrați în grevă spontană la fabrica de cabluri Leoni din Bistrița, pentru a-și înainta demisiile.

Moreels și Spera s-au angajat că vor redacta un raport detaliat privind starea drepturilor muncitorilor în România.

Sursa: Bright Green

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu