Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și premierul Ungariei, Viktor Orban, au prezentat miercuri cele două poziții radical diferite privind rolul pe care ar trebui să îl joace Europa în chestiunea refugiaților afgani, într-o conferinţă privind viitorul Europei la Forumul anual strategic de la Bled, în Slovenia. Sassoli s-a arătat dezamăgit că statele membre UE nu recunosc problema refugiaților afgani ca fiind una a Europei, în vreme ce Orban a precizat că admiterea afganilor ar amenința identitatea culturală a continentului.

„Nu ne putem preface că nu sunt problemele noastre”, a spus Sassoli, care s-a declarat „foarte dezamăgit” de reticența ţărilor membre ale UE în chestiunea migranţilor. El a făcut apel către UE „să îşi asume responsabilitatea” pentru refugiaţii afgani care fug de talibani.

Cu o zi înainte, miniştrii de Interne din UE, reuniți la Bruxelles, au precizat că mizează pe ţările vecine cu Afganistanul pentru ca refugiaţii să rămână în regiune şi să nu pornească spre Europa.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, prezent și el în cadrul reuniunii de la Bled, și-a manifestat profundul dezacord față de poziția exprimată de Sassoli pe tema refugiaților afgani.

„Cred că nu este posibil să eliminăm diferenţele de opinie în cadrul UE, prin urmare singurul mijloc este de a le oferi naţiunilor drepturile lor asupra acestei chestiuni a migraţiei”, a declarat Viktor Orban.

„Cei care vin sunt toţi musulmani şi schimbă compoziţia continentului nostru. Este o provocare pentru moştenirea noastră creştină”, a mai completat Orban, care s-a manifestat ca un opozant puternic și al admiterii în Europa a valului de refugiați sirieni din 2015.

Sursa: Agerpres

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu